Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 1, 1-6, Mk 1, 14-20

Dnešný text evanjelia rozdeľme dve časti: 

- začiatok Ježišovo ohlasovania (14- 15)

- povolanie prvých učeníkov (16-20).

 Oba diely zachytávajú začiatok Ježišovho diela.

Prvá časť obsahuje plnosť Ježišovho zvestovania. „Naplnil sa čas a priblížilo sa Božie kráľovstvo. Kajajte sa a verte evanjeliu.“ Ukazuje skĺbenie diela Krstiteľa i diela Ježišovho (14 a). Ježiš završuje Krstiteľovo dielo. V centre hlásania stojí slovo „evanjelium“. Výraz, ktorý má u Mareka a Pavla ústredný význam.

Druhý oddiel, 1, 16-20, patria tiež k plnosti počiatku. I keď toto slovo samo nie je použité, pôsobí už z nasledujúcom úseku (1, 22.27), ide o slovo (plná) moc - grécky exusia. Mocou tohoto splnomocnenia Ježiš povoláva štyroch mužov priam s vladárskou autoritou, aby sa dali na cestu s nim.

Plnej moci slova, zodpovedá plná moc činu. K počiatku patrí, že Ježiš je hneď obklopený kruhom učeníkov. Tým je od počiatku ukázané, že k Mesiášovi patrí nasledovanie, podstatne k nemu patrí „ľud“, Boží ľud. Pojem „Ježiš a jeho učeníci“ je od tohoto miesta v Markovom evanjeliu používaný stále. Bol to okruh mužov, ktorí k Ježišovi patrili, teda okruh jeho učeníkov. Keď sa teda Marek pozerá na počiatky mesiášskeho Ježišovho diela, patrí k tomu podstatne povolania učeníkov.

K Božiemu kráľovstvu patrí povolanie učeníkov a to sa deje aj v dnešnej dobe.

Nejde iba o povolanie do duchovného stavu, ale povolanie všetkých pre Božie kráľovstvo. Samozrejme všetci v Cirkvi majú čestnú úlohu šíriť Božie kráľovstvo vo svojom priestore.

Turzovka, 9.1.2023

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/76-pondelok-1-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/633-pondelok-1-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1101-pondelok-1-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2849-pondelok-1-tyzdna-21