Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Jn 3, 11-21, Jn 1, 43-51

Všetci sme zažili predsudky a zaujatosť.

Sú produktom našej kultúry, toho, čo sme sa naučili a čo sme zažili. Ale keď predsudky a uprednostňovanie ostanú nekontrolované, sú to deštruktívne sily, ktoré poškodzujú štruktúru ľudskej spoločnosti. Často sme sa aj my stali ich objektom a žiaľ, i subjektom.

I my v rôznych variantoch opakujeme podobne ako Natanael, ktorý povedal Filipovi: „Môže byť z Nazareta niečo dobré?!“ Aj my hovoríme a pýtame sa: Môže z toho národa, z tej rodiny, od toho človeka... byť niečo dobré?!

Ako veriaci v Krista sme povolaní nasledovať Ježiša. Čo to znamená nasledovať Ježiša Krista v súčasnom kontexte, kde sú predsudky a zaujatosť mimo kontroly a rasizmus je až nehanebný?

Natanael bol zaslepený vlastnými predsudkami a zaujatosťou. Nevidel ani nepočul nadšenie Filipa, ktorý sa chcel podeliť o niečo tak výnimočné čo zažil u Krista. Filip bol totiž veľmi nadšený zo stretnutia s Ježišom Mesiášom. Keď stretne svojho priateľa Natanaela, povie mu: „Našli sme toho, o ktorom písal Mojžiš v Zákone a Proroci, Ježiša, Jozefovho syna z Nazareta.“

V reakcii na Natanaelovi predsudky Filip odpovedá pozvaním: Poď a uvidíš.

Aby prijal toto pozvanie od Filipa a išiel za Ježišom, musel Natanael prekročiť pomyselné hranice, ktoré vybudovali jeho predsudky a zaujatosť.

Jedna vec, ktorú musíme pochopiť je, že Natanael nie je zlý človek. Keď Ježiš videl prichádzať Natanaela, povedal o ňom: „Toto je pravý Izraelita, v ktorom niet lesti.“

V evanjeliách málokto dostáva od Ježiša také pozitívne odporúčanie. Je to verný človek. 

I my máme predsudky vytvorené kultúrou a skúsenosťami. Ak chceme ísť za Ježišom, musíte opustiť svoje pochybnosti a podozrenia o iných, svoje predsudky a zaujatosť. Predsudky a uprednostňovanie sú súčasťou ľudského bytia. Potrebujeme sa ich zbaviť, musíme ich mať pod kontrolou, aby sme duchovne prosperovali.

Počas svojho pôsobenia Ježiš neustále prekračoval hranice; hranica medzi Judeou a Samáriou, hranica medzi Židmi a pohanmi, hranica medzi čistým a nečistým, medzi mužom a ženou, medzi Božím videním a predpojatými predstavami o tom, aký svet je alebo by mal byť.

Nasledovať Krista znamená „prekračovať“ hranice, odkladať akceptované parametre, ktoré oddeľujú ľudí od seba, ktoré neustále posudzujú a pripisujú hodnotu v závislosti od ich sociálneho a ekonomického postavenia, odkiaľ pochádzajú, farby pleti alebo ich jazyk atď.

Takže sklamania z ľudí by sme mali dávať nie na sociálne siete, ale Bohu. Ako? Môže nám pomôcť veta dnešného evanjelia. Ježiš hovorí Natanaelovi: „Videl som ťa prv, ako ťa Filip zavolal, keď si bol pod figovníkom.“ Ježiš nás vidí.

Nestačí to? Malo by!

Turzovka, 5.1.2022

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

http://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/85-5-januar

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1069-vianoce-5-1

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1557-5-januara

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2841-5-januar-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3286-5-januara-22