Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Jn 2, 3-11, Lk 2, 22-35

Čím všetkým môže byť vedený človek?

Nervozitou, zlosťou, nenávisťou, láskou, nádejou, dobrotou...

Čim bol vedený Simeon a Svätá rodina?

Všimnime si najskôr Simeona. Evanjelista o ňom píše: V Jeruzaleme žil vtedy muž menom Simeon, človek spravodlivý a nábožný, ktorý očakával potechu Izraela, a Duch Svätý bol na ňom.

Ďalej: Jemu Duch Svätý vyjavil, že neumrie, kým neuvidí Pánovho Mesiáša. Z vnuknutia Ducha prišiel do chrámu.

Kľúčovým pojmom v tejto pasáži je „vedený Duchom“. Simeon, svätý a spravodlivý muž, dôveroval Božiemu zasľúbeniu, že neuvidí smrť, kým neuvidí Mesiáša. Každodenne žil touto dôverou v Boha a bol stále otvorený vnuknutím Ducha Svätého.

Ako často nás unavuje dôverovať Bohu, pretože sa nám zdá, že veci trvajú príliš dlho, a tak prepasieme okamih spasenia? Nie sme vedení Duchom Svätým, ale kdečím iným!

Lenže to vedenie Duchom Svätým sa nám môže zdať neskutočné, len pre nejakých osvietených ľudí. A to vôbec nie je pravda. Vyššie som položil otázku: Čim bol vedená Svätá rodina. Tiež Duchom Svätým, ale cez zákon. Čítame: Keď uplynuli podľa Mojžišovho zákona dni ich očisťovania, priniesli Ježiša jeho rodičia do Jeruzalema, aby ho predstavili Pánovi, ako je napísané v Pánovom zákone: „Všetko mužského rodu, čo otvára lono matky, bude zasvätené Pánovi,“ a aby obetovali, ako káže Pánov zákon, pár hrdličiek alebo dva holúbky.

Priviedol ich tam zákon – predpis. A vieme, že Božie slovo je inšpirované Duchom Svätým. Takže máme Písmo, prikázania. A to je tiež vedené Duchom Svätým.

Takže; nemôžeme sa vyhovárať, že nie sme osvietení Duchom Svätým a preto nemôžeme byť nim vedení.

Turzovka, 29.12.2022