Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Mal 3, 1-4. 23-24, Lk 1, 57-66

Veľmi dôležitá je prvá reakcia na novú a nezvyklú udalosť i na nejaký podnet.

Poukazuje na vlastnosti, povahu a postoj človeka. Zachariášovým prvým inštinktom bola pochybovať o anjelovom posolstve (Lk 1:18). Pritom bola "vypočutá jeho modlitby". Dôsledok toho bolo, že dočasne nemohol hovoriť (Lk 1:19–20). Z kontextu tejto pasáže vieme, že tiež nepočul (Lk 1:62). Nepočuje a nerozpráva, kým dieťa nebude o osem dní po jeho narodení obrezané a formálne pomenované (3 Moj 12,3; Lk 1,59).

Alžbeta prekvapí svoju rodinu tým, že pomenuje dieťa „Ján“. (V hebrejskom jazyku Jochanán s významom Boh je milostivý.) Zachariáš napíše to isté meno a okamžite môže znova hovoriť. Uprostred ohromených reakcií rodiny a susedov sa začal veľký príbeh Jána Krstiteľa. Zachariáš potom prorokuje o mocnej službe svojho syna, lebo vtom sa mu rozviazali ústa a jazyk i prehovoril a velebil Boha.

Turzovka, 2022