Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 56, 1-3b. 6-8, Jn 5, 33-36

Prečo niekoho vyhľadávame?

Potrebujeme napríklad pomoc. Preto chodíme k lekárovi, k majstrovi, ku kňazovi... Ale aj preto, že sa dobre pri niekom cítime – a to je dosť ťažko definovať. Iných by sme mali vyhľadávať aj z vďačnosti. My kresťania by sme mali iných vyhľadávať i z charitatívnych dôvodov – ako napríklad Matka Tereza.

Včera sme počuli, ako robí Ježiš výčitky tým, ktorí vyhľadávali Jána Krstiteľa z dôvodu senzácií. Dnes pokračuje: On bol lampa, ktorá horí a svieti, a vy ste sa chceli chvíľu veseliť v jeho svetle. Aký odkaz to môže mať pre nás toto prirovnanie?

Mohli by to byť radosti ktoré nás potešujú, povzbudia. Nemali by sme však ostať pri nich. Mali by nás viesť k Ježišovi. Ako? Vysvetlil nám to v tejto vete: Vy ste poslali k Jánovi a on vydal svedectvo pravde. Povedal ju Židom, ale platí aj pre nás. Všetko čo nám svieti, čo nás potešuje, by nás malo viesť k Ježišovi – vydáva to svedectvo o pravde, že to máme od Boha. A rovnako všetkých ktorých vyhľadávame, by sme mali privádzať k Ježišovi a ktorí nás vyhľadávajú, by mali byť nami povzbudení. To bude vtedy, ak naše vzťahy budú pravdivé – úprimné, založene na pravde, podľa Božích prikázaní.

Turzovka, 16.12.2022

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1096-piatok-po-3-adventnej-nedeli