Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 29, 17-24, Mt 9, 27- 31 

Pripomeňme si na základe čítaní dejovú postupnosť:

     1. Čítanie:

Izaiáš predpovedá mesiášske časy: V ten deň budú hluchí počuť slová knihy, z temnoty a hmly sa oči slepých rozhliadnu.

Blúdiaci duchom spoznajú múdrosť a nespokojní sa dajú poučiť.‘“

  1. Evanjelium:

Mesiáš plní predpoveď Izaiáša na slepcoch: Tu sa dotkol ich očí a povedal: „Nech sa vám stane, ako ste uverili.“ A oči sa im otvorili.

  1. Poďme ďalej do času po Ježišovom umučení:

Pripomeňme si dvoch emauzských učeníkoch, ktorí kráčali po ceste, zaslepení svojim žiaľom a udalosťami. Títo dvaja „vidiaci slepci“ vošli do domu a otvorili sa im oči, aby sa pri Lámaní chleba stretli so Vzkrieseným. Predtým Ježiša, ktorý sa k nim pridal na ceste nepoznali.

V Matúšovi sú to dvaja slepci, ktorí prichádzajú k Ježišovi do domu ako Emauzskí učeníci. Ale čo je to za dom? Nie je to naša ľudskosť, tá, ktorú si Kristus vyvolil, aby v nej prebýval?

Ježiš opúšťa Otcov príbytok a pripája sa k príbytku človeka, robí z neho „teofániu“, Zjavenie Boha (spásy). V nej už tma nie je tmou a noc svieti ako deň, pretože on, ktorý je Pravým Svetlom, v nej prebýva navždy.

Dvaja slepci v dome s Ježišom našli svetlo. Emauzskí učeníci našli Ježiša pri lámaní chleba. My môžeme nájsť Ježiša v dome – kostole, svetlo Božieho slova, silu pri Lámaní chleba – Eucharistii. A tak môže byť Ježiš v „Našom dome“, v duši – v našej mysli, vôli, srdci. Aktuálne je to práve dnes, na prvý piatok.

V tomto adventnom období sa dvíha moja modlitba k tebe, Pane: Zostaň vo mne, aby som ja mohol ostať v tebe; Osvieť oči môjho srdca, očisti ich od temnoty, ktorá predo mnou skrýva tvoju tvár. Urob zo mňa svoje nové stvorenie, svoj večný domov, aby som po spojení s tebou mohol vstúpiť s tebou a skrze tvojho Ducha do Otcovho domu.

Turzovka 2.12.2022

Úvahu nad dnešnými čítaniami môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/126-piatok-po-1-adventnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/970-piatok-po-1-adventnej-nedeli-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2795-piatok-po-1-adventnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/2-nezaradene/3240-piatok-po-1-adventnej-nedeli-21