Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 10, 9-18, Mt 4, 18-22

Čo robíte najskôr?

Ťažké, alebo ľahké veci? Zjete z taniera najskôr chutnejšie? Cúvate na parkovacie miesto, do garáže? Žehlite najskôr jednoduchšie veci, alebo košele?

Naivné otázky, ale odpovede hovoria o psychike človeka a o ochote, či lenivosti.(?) Možno.

Dnes nám evanjelium hovorí o tom, ako Ježiš povolal svojich prvých učeníkov a veru, máme sa od nich, čo učiť.

Keď raz Ježiš kráčal popri Galilejskom mori, videl dvoch bratov, Šimona, ktorý sa volá Peter, a jeho brata Ondreja, ako spúšťajú sieť do mora; boli totiž rybármi.

I povedal im: „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“ Oni hneď zanechali siete a išli za ním. O podobnej ochote píše evanjelista aj u Zebedejových synov.

Ako povolal apoštolov, medzi ktorými bol aj dnešný oslávenec, Ondrej, tak povoláva i nás. Ježiš volá mnohorakými spôsobmi a do rôzneho poslania (stavu). Každého volá ako individualitu, ako jedinečného nenahraditeľného. Záleží mu na každom, na všetkých.

Ako však reagujeme? Idem hneď? Alebo odkladám nasledovanie Ježiša „na potom“? Nehovoríme Bohu na jeho volanie: Daj mi ešte minútku, hodinu, deň, ešte toto dokončiť, až sa nakoniec Boha „vzdávam“ celý mesiac, rok, život?

Nehovorím? Pôjdem za tebou potom, keď budem mať trochu viac času, keď budú prázdniny, keď urobím toto..., keď toho bude menej v práci, keď dopozerám TV? Ježiš túži po našej ochote v rozhodovaní sa pre dobro. Nenúti, ale túži. Skúsme (dnes) robiť pre Ježiša „hneď“.

Prosme, aby naša rozhodnosť pre bola neotrasiteľná – nielen v slovách, ale aj skutkoch. Veď Ježiš nás miluje, pomôže nám, aby sme dokázali náš „dôležitý život“ hneď zanechať a nachádzať plnosť života.

Skúsme si to „hneď“ v praxi. Zopár návrhov:

  • Hneď sa začnem zaujímať o to, ako sa ľudia okolo mňa majú – nebudem apatický voči iným a skúsim prijať ich nedostatky.
  • Hneď sa zrieknem lenivosti a urobím...
  • Hneď odovzdám svoje trápenia, prestanem so „starostením sa“ a svoju bližšiu či vzdialenejšiu budúcnosť dám Bohu.
  • Hneď si naplánujem deň, aby bol skutočne odrazom toho, že som Božím.
  • Hneď si určím termín a vyhradím čas na uzmierenie sa s Otcom vo sviatosti zmierenia.

Hneď... Čo spravíme hneď z lásky k Ježišovi pre dobro tých, okolo mňa?

Sv. Ondrej pomôž mi nasledovať ťa v „hneď“.

Turzovka, 30.11.2022