Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zjv 4, 1-11, Lk 19, 11-28

Túžby človeka sú nenásytné.

Určite mu nestačí zlatá rybka s troma želaniami.

Niekedy svoje túžby vtesnáva do pojmu Božie kráľovstvo. Určite to bolo u súčasníkov Pána Ježiša, ktorí si mysleli, že sa už zjaví Božie kráľovstvo. To bolo pre nich naplnením ich národných ambícií – Ježiša považovali Mesiáša - Osloboditeľa. Tiež osobných túžob – večne stolovať na hostine s Abrahámom ostatnými patriarchami.

Ako vstupuje Ježiš do týchto ich túžob? Evanjelista konštatuje: Ježiš pridal ešte podobenstvo, lebo bol blízko Jeruzalema. V tomto podobenstve im zdôraznil, aby využívali míny – teda talenty (tento pojem nám je známejší).

Túžba po Božom kráľovstve nie je nejaké snívanie, ale riadna práca. Sám Majster nám dal v tom príklad. Ako to povedal, išiel popredku a uberal sa do Jeruzalema. Nie aby sa stal kráľom slávnostným korunovaním, ale aby nám vydobyl kráľovstvo obetovaním svojho života.

Turzovka, 16.11.2022