Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zjv 1, 1-4; 2, 1-5a, Lk 18, 35-43

Pokúsme s vstúpiť do príbehu dnešného evanjelia.

Kde sa v ňom nachádzame?

Môžeme byť v pozícii slepca, zástupu, nebodaj Ježiša. Pouvažujme o tom.

Slepec:

Slepý muž v dnešnom čítaní mal dosť viery na to, aby volal na Ježiša, keď prechádzal okolo. S vierou ide za Ježišom, prosí, nedá sa odradiť. Keď mal tu česť a Ježiš ho zavolal, povedal: „Pane, aby som videl.“

V čom môže byť slepec pre nás obohatením? Iste v tom ako sa správať k Ježišovi. Uvedomovať si potrebu byť s Ježišom, prosiť ho, nedať sa odradiť. Aj keď ho ľudia v jeho blízkosti napomínali, jeho potreba Ježiša bola taká veľká, že volal o to hlasnejšie. 

Aké je to pre mňa byť núdznym pred Ježišom? Prosme: „Najsvätejšie Srdce Ježišovo, vkladám do teba všetku svoju dôveru“.

Zástup:

Čítame: Tí, čo išli popredku, ho okríkali, aby mlčal. Vlastne prekážali slepcovi ísť za Ježišom. Zdalo sa im nepatričné správanie slepca. Vyrušoval ich. Možno chceli Ježiša počúvať, možno sa oni k nemu dostať bližšie.

Možno je potrebné pochopiť postoj iných, mať toleranciu, ochotu pomôcť.

Každopádne by sme sa mali prepracovať k zmene ako vtedajší dav. Ich zmena bola popísaná takto: Aj všetok ľud, keď to videl, vzdával Bohu chválu. Teda ďakovať za to čo robí Boh v dnešnej dobe!

Ježiš

Aj dnes sa Ježiš pýta: Čo chceš, aby som pre teba urobil? Porozprávajte sa s ním dnes a povedzte mu o svojich potrebách.

Ježiš zastal a kázal, aby ho priviedli k nemu. Učiť sa zastať kvôli iným.

Ježiš sa pýta: „Čo chceš, aby som ti urobil?“ Vypočuť, nie robiť podľa svojho!

A Ježiš mu povedal: „Pozeraj! Tvoja viera ťa uzdravila. Vedieť uznať, pochváliť.

Turzovka, 14.11.2022