Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Flp 4, 10-19, Lk 16, 9-15

Prečo robí hmota človeka šťastným?

Chce sa mi odpovedať: Lebo ho robí šťastným. A je to pravda. Vidíme krásnu prírodu – nadchýna nás to. Dáme si nejakú dobrotu – blaží nás to. Dáme si prijemnú sprchu – osvieži nás. A tak by sme mohli pokračovať dlho a dlho. Cítime, že sme duchovná bytosť, ale vnímame aj telo – niekedy až príliš.

Na toto myslel Pán Ježiš, keď povedal: Robte si priateľov z nespravodlivej mamony? Možno. Ale nechce, aby sme sa stali otrokmi hmoty. Tá je niečo „nižšie“. Človek je pánom prírody – teda hmoty; je nad ňou.

Prečo si robiť priateľov z nespravodlivej mamony? Ježiš odpovedá: aby vás, až sa pominie, prijali do večných príbytkov. Ako? Aj na to odpovedá Ježiš na mnohých miestach a rôznym spôsobom. Spoločný menovateľ je rozdávanie.

Čo nám napísal Pavol? Naučil som sa vystačiť s tým, čo mám. Viem žiť skromne a viem aj oplývať. Badáme tu slobodu od mamony?

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1007-sobota-31-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1007-sobota-31-tyzdna