Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Flp 1, 18b-26, Lk 14, 1. 7-11

Svadba bola v biblických časoch dôležitou udalosťou.

Aj Ježiš sa objavil na svadbe (urobil tam prvý zázrak) a predniesol aj podobenstva o svadobnej hostine. Aj dnešné evanjelium zachytáva Ježiša na hostine a hovorí o správaní sa na svadobnej hostine. Tento krátky príbeh má hlbší význam, než si myslíme.

Podobenstvo nám pripomína, aby sme vždy „kládli nohy na zem“. Na Slovensku hovoríme: Boli nohami na zemi (Nevyskakuj)! Vyjadruje to výzvu k pokore aj keby sme mali množstvo veľkých úspechov.

Nie sme ničím, ak sme arogantní. Nezískame autoritu (česť), ak sa budeme chváliť. Ak sa uskromníme, Ježiš nás poctí a iste aj ľudia ocenia.

Toto je realita života tu na zemi. Možno si to neuvedomujeme, ale keďže sme ľudia, niekedy máme tendenciu byť arogantní. Stávame sa takými i pre malé úspechy a zabúdame na skromnosť.

Vždy musíme zostať nohami na zemi, nech sa deje čokoľvek. Pokora je cnosť, ktorá nás pozdvihne aj v čase negatívnych okolností.

Hovoríme, že svet, v ktorom dnes žijeme, už nie je taký, ako býval. Ľudia bojujú medzi sebou, národy proti národom, v Európe máme vojnu. Všetci sú pohltení svojou aroganciou a pýchou. Ako vidíme, vyústilo to do zla. 

Keby sa ľudia vedeli pokoriť, tu na zemi by bol určite dlhotrvajúci mier. Pokora neponižuje seba samého, v skutočnosti pomáha ľuďom zjednotiť sa.

Pripomínajme si: kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený.“