Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ef 2, 19-22, Lk 6, 12-19

Koho by nezaujímalo, ako je možné, že sa Cirkev až nepredstaviteľne rýchlo rozšírila. 

Bolo to vďaka apoštolom. Sv. Pavol to potvrdzuje v liste Efezanom (prvé čítanie): ... patríte do Božej rodiny. Ste postavení na základe apoštolov a prorokov.

Tajomstvo tohto rozšírenia Božej rodiny – Cirkvi, nám Pavol odhaľuje keď píše, že veriaci sú vbudovaní do Božieho príbytku v Duchu. Apoštoli budovali Ježišovu Cirkev v Duchu Svätom. A to preto, že svojich poslucháčov a nasledovníkov robili „príbytkom Boha“ (Ef 2, 22), a to tak tak, že Duch žije v každom jednotlivom veriacom. Ale v tejto stati z Listu Efezanom svätý Pavol nehovorí o jednotlivcoch. Písal pohanom, že kedysi „nemali účasť na zmluvách s prisľúbením, boli na svete bez nádeje a bez Boha“ (Ef 2, 12), a objasňuje, že Židia a pohania sa stali „novým stvorením“ v Kristovi (2, 15) a všetci tvoríme „Boží príbytok“ (2, 19).

Svätý Pavol v dnešnom čítaní vyzýva Efezanov i nás, aby sme si uvedomili, v akej situácii boli na začiatku. Pohania boli duchovne chudobní, lebo nepoznali Krista a nemali podiel na prisľúbeniach Božieho ľudu. Kristus svojou smrťou vytvoril zo Židov i pohanov jedno spoločenstvo. On nastolil pokoj, lebo on je Pokoj. Tak môžu ľudia z pohanstva i zo židovstva prichádzať ako „noví ľudia“ k Otcovi a byť súčasťou jeho rodiny.

Mohli by sme sa pýtať: „Ako to, že boli bez Boha na svete, veď Boh bol a je a bude všade? Boli bez Boha na svete, lebo žili, akoby Boha nebolo. Aj dnes mnohí žijú tak, akoby boha nebolo. Je to najhoršia forma neviery. A tak žijú aj mnohí kresťania, lebo ich život sa od neveriacich líši iba tým, že idú občas alebo aj každú nedeľu do kostola... A tak nemôžeme byť apoštolmi, šíriteľmi viery, ako boli apoštoli a prví kresťania. A mali by sme byť.

Nech nám v tom dnešní oslávenci pomáhajú.

Turzovka, 28.10.2022