Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jób 38, 1. 12-21; 40, 3-5, Lk 10, 13-16

Legendárny príbeh „Malin Kundang“ rozpráva o synovi, ktorého jeho matka prekliala, aby sa stal kameňom.

Malin Kundang, je mýtická osoba, ktorá pochádza z ľudového rozprávania zo západnej Sumatry o odplate nevďačnému synovi. Námorník z chudobnej rodiny sa dostane na obchodnú loď, nakoniec zbohatne, ožení sa s princeznou a získa vlastnú galeónu.

Keď sa mal stretnúť s matkou hanbil sa priznať, že ho matka porodila, starala sa o neho a vychovávala ho, pretože matka bola stará a objavila sa v ošúchaných šatách. Je ho matka Dang Ambon, nedokázala zadržať smútok a nakoniec svojho syna prekliala. Jeho loď sa premenila na skalu.

Čo nám napadne, keď čítame príbeh o Ježišovi, ktorý odsúdil tri mestá v židovskej oblasti, a potom ich porovnal k Týru a Sidonu, mestám, ktoré sú mimo židovskej oblasti?

Prečo sa Ježiš odsudzuje tieto mestá? Ježišovo odsúdenie Korozain, Betsaidy a Kafarnauma sa líši od príbehu o kliatbe, ktorú zažil „Malin Kundang“. Ježišovo odsúdenie je poukázaním na to, že Boh chce zmeniť životy ľudí. Preto im pripomína čo počuli, že zažili všetku jeho dobrotu. Chce, aby si vážili dobrotu a chce ich priviesť k vďačnosti. Ježiš chce, aby ožili ich skamenené srdcia!

Ježišovo odsúdenie je výzvou k pokániu. Bez pokánia niet nádeje na spasenie. Korozain, Betsaida a Kafarnaum zažili veľa z Božej dobroty a milosrdenstva, ale nič sa nezmenilo. Urobil tam priveľa zázrakov, ale žiadna zmena, žiadne pokánie ani smútok.

Po zakúsení všetkej Božej dobroty by Božie deti mali žiť podľa Boha a konať jeho vôľu. Kresťania, ktorí neprejavujú v živote vďačnosť, sú sebeckí a nemilujú Boha.

Bola by škoda, keby sa v našich životoch opakovalo to, čo sa stalo Korozain, Betsaide a Kafarnaumu. Uvedomenie si Božej dobroty je krokom viery, aby sme odpovedali na Božiu dobrotu, aby sme sa sami neodsúdili odcudzením sa Nebeskému otcovi.

Vysoká 30.9.2022