Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kor 2, 10b-16-5, Lk 4, 31-37

Čitateľný človek – tak sa hovorí o tom, na kom zbadáme jeho náladu, ktorý navonok reaguje.

Ľudia, ktorí prešli mediálnym školením vedia zakrývať svoje pocity. Ich imidž sa prispôsobuje potrebe voličov, poslucháčov. Vieme, že herci sa dokážu vžiť do množstva roli.

Aj my máme tendenciu hrať (pretvárať sa)? Asi. Nemali by sme sa pretvárať pred Bohom. Pavol nám v prvom čítaní píše:

Bratia, Duch skúma všetko, aj Božie hlbiny. Veď kto z ľudí vie, čo je v človeku, ak nie duch človeka, ktorý je v ňom? Je zrejme, že Boh skúma aj naše vnútro. Preto prijímame Božieho Ducha, aby o nás neplatilo: Živočíšny človek neprijíma veci Božieho Ducha.

Perfekte to vnímali a vyjadrovali už v Starom zákone:

„..ty, spravodlivý Bože, čo skúmaš myseľ a srdce“ Ž 7,10; „Pán skúma spravodlivého i hriešnika“ Ž 11, 5; „Pane, ty ma skúmaš a vieš o mne všetko.“ 139,1; „Priepasť mora a ľudské srdce (rovnako) skúma a svojou mysľou postihne ich výmysly“. Sir 18,42.

Preto je potrebné, aby sme sa stotožnili so sv. Pavlom: My však máme Kristovo zmýšľanie. Veď nepatríme k tým, ktorí by s posadnutým volali: Nechaj nás! Čo ťa do nás, Ježiš Nazaretský?! Prišiel si nás zničiť? Viem, kto si: Boží Svätý. Vieme, že Pán nás prišiel vyslobodiť.

Turzovka, 30.8.2022