Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 9, 1-3. 5-6, Lk 1, 26-38

Panna Mária bola na Slovensku oddávna v ľudovej zbožnosti označovaná ako Sedembolestná, ale tiež titulom Kráľovnej. 

V Cirkvi už z prvých storočí pochádzajú ikony Krista Kráľa, po boku ktorého je Matka Kráľa - Theotokos. 

Zo VII. storočia je dochovaná modlitba sv. Ildefonsa:

„Mária, Kráľovná moja a Pani moja, Matka Pána môjho, služobnica Syna svojho, Rodička Tvorca vesmíru: Teba žiadam, Teba vzývam, vypros mi Ducha Syna svojho, môjho Vykupiteľa, aby som o Tebe dôstojne zmýšľal i dôstojne hovoril.

Tvoja krása a vznešenosť je taká, že keby som ku Tvojej oslave hovoril jazykmi anjelskými a prenikol všetky Božie tajomstvá a poznal všetky Písma, vyčerpal by som všetku výrečnosť i zručnosť skôr, než by som sa dostal k počiatku Tebe patriacej chvále.

Ty si neporovnateľne krajší nad všetko tvorstvo, Tys cnosťou jasnejší nad všetko ľudstvo, Ty si vznešenejší nad anjelov, Ty svätosťou a nebeskou slávou prevyšuješ zástupy vyvolených a korunovaná sedíš po pravici svojho milovaného Syna.

Tam Tvoje zásluhy sú dôstojne oslavované, tam si po zásluhe blahoslavená. - Čo môžem ja, úbohý a slabý hriešnik ešte pridať ku Tvojej oslave? Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života Tvojho Ježiš. S pokorou ťa žiadam, prijmi prosím aj moje skromné ​​chvály. Amen"

Stredovek prispel mnohými hymnami, označujúce P. Máriu za Kráľovnú. Patrí k nim Salve Regina (- Zdravas, Kráľovná 11. stor.), Regina Coeli (-Raduj sa, nebies Kráľovná, 12.-13. stor.), neskôr potom aj litánie s invokáciami oslovujúcimi Matku Božiu titulom Kráľovnej. Pápeži časom pridávali rôzne prosby. Invokácia Kráľovnej pokoja bola dodaná počas prvej svetovej vojny. 

Zvláštny sviatok Kráľovnej v prvej polovici XX. storočia požadovali Mariánske kongresy. Z ich podnetu, po vyhlásení dogmy o nepoškvrnenom počatí PM, v r. 1954 pápež Pius XII. na záver Mariánskeho roku ustanovil liturgickú oslavu Panny Márie Kráľovnej, ktorá sa začala oslavovať od r.1955 v posledný májový deň. Pri pokoncilovej úprave cirkevného kalendára za pápeža Pavla VI. došlo k preloženiu oslavy na 22. august za účelom vyjadrenia nadväznosti pamiatky na slávnosť Nanebovzatia Panny Márie.

Pripomíname si dnes slová II. vatikánskeho koncilu: „Mária bola vzatá do nebeskej slávy a povýšená od Pána za Kráľovnú celého tvorstva." (LG 51)

Pápež Pius XII. v súvislosti so zavedením sviatku vyhlásil: „Mária je Kráľovná predovšetkým pre veľkosť svojej duše o pre vznešenosť darov, ktorých sa jej od Boha dostalo. Stále štedro rozdáva poklady svojej lásky a svojej starostlivej materskej pozornosti skľúčenému a zúfalému ľudstvu."

V encyklike o Máriinom kraľovaní "Ad coeli Reginam," z októbra 1954 Pius XII. napísal, že viera v Máriino kraľovanie je bohato doložená najstaršími cirkevnými dokumentmi, zväzkami posvätnej liturgie, spismi svätých, prejavmi zbožnosti a umenia. Rozviedol štyri významné témy: „Mária je kráľovnou predovšetkým preto, že je Božou Matkou (26).

Ako Kristus je Kráľom a Vykupiteľom, tak aj Mária má podiel na tomto kraľovaní, pretože je úzko spojená s jeho dielom vykúpenia (27-28).

Mária je Kráľovnou pre svoju jedinečnosť a dokonalosť (30) Mária je Kráľovnou pre moc svojho príhovoru (31).

Encykliku pápež zakončil výzvou, aby sme Máriu ctili, napodobňovali a videli v nej kráľovnú prenasledovaných a kráľovnú mieru (34-38).

Panna Mária so svojou dôstojnosťou Kráľovnej prosí za svoje deti, ktoré čakajú na jej milosrdenstvo. Jej veľkosť by sa nemohla plne vyjadriť, keby sme v nej nevideli našu univerzálnu prostredničku.

Pri povýšenie Panny Márie na kráľovnú býva zdôrazňované, že pohľad na ňu má privádzať naše myšlienky a postoje k jej Synovi a pomáhať nám viac si uvedomovať kráľovskú dôstojnosť všetkých pokrstených, ktorí nasledujú pravého Kráľa a milosrdného Pána.

Turzovka, 22.8.2022