Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Badáme, že Európa sa priam zmieta v ťažkostiach.

Sú tu problémy morálne (vojna), ekonomické (zdražovanie), demografické (úbytok obyvateľstva)...

Preto pápeži zasvätili Európu viacerým svätcom, aby mala vzor. Medzi ne patri i dnešná oslávenkyňa, svätá Terézia Benedikta. Čo nám môže priniesť jej príklad? Možno potrebu zmeniť zmýšľanie a pokánie.

Vieme, že základ nápravy je zmena zmýšľania. Celou modlitbou zasvätenia Ruska a Ukrajiny sa tiahne ako červená niť potreba pokánia a zmeny zmýšľania s prosbou o odpustenie.
Aj keď z Ruska vzišli „hrozné bludy“ – ako to bolo vo Fatimskom zjavení, Rusko sa od nich úplne nedištancovalo. Aj v Československu sa napríklad podľa vzoru ZSSR odsúdil kult osobnosti, ale ľudia boli prenasledovaní, väznení, naďalej strieľní na hraniciach. Nebol odsúdený komunizmus.

Nemecko sa dištancovalo od fašizmu, nesmú sa používať jeho symboly... To bolo právne, duchovne k tomu dopomohlo aj svätorečenie Terézie Benedikty.

Došlo pritom aj k zmierneniu napätia medzi Židmi a Cirkvou. Niektorí predstavitelia židovstva totiž odmietali svätorečenie Terézie Benedikty. Podľa nich zomrela preto, že bola židovka, a že kanonizáciou ide o snahu „pokatoličtiť“ holokaust. Preto Ján Pavol II. v kázni poznamenal, že „vo vyhladzovacom tábore zomrela ako dcéra Izraela pre slávu najsvätejšieho mena a zároveň ako karmelitánska sestra Tereza Benedikta z Kríža, doslova požehnaná krížom...“

Samotná Edita Steinová krstom na kresťanku neodvrhla svoje židovské dedičstvo. Napísala, že pravý opak je pravdou: „Prakticky som sa zriekla židovského náboženstva ako štrnásťročné dievča. Keď som sa vrátila k Bohu, cítila som sa znovu ako Židovka.“ Vždy mala na pamäti skutočnosť, že je spätá s Kristom „nielen v duchu, ale aj krvou“.

Dôležité je aby sa Východná Európa dištancovala od komunizmu. To sa nestalo. A celá Európa sa musí dištancovať od potratov a od ideológií ohrozujúcich rodiny. A tiež od choroby dnešných čias – ľahostajnosti, ako to pápež vyjadril v zasväcujúcej modlitbe: „Stali sme sa ľahostajnými voči všetkým a všetkému okrem seba.“

Nech nám sv. Terézia Benedikta pomôže k zmene zmýšľania.

Turzovka, 9.8.2022