Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Matka, manželka, rehoľníčka (1303? - 1373) 

Na sviatok spolupatrónky Európy, sv. Brigity, čítame Ježišovo podobenstvo o viniči. Veľmi vhodné vyjadruje život dnešnej oslávenkyne. Nakoniec, preto nám ho Cirkev predkladá.

Pán Ježiš povedal: Ja som vinič, vy ste ratolesti. Kto ostáva vo mne a ja v ňom, prináša veľa ovocia; lebo bezo mňa nemôžete nič urobiť. Brigita bola tou živou ratolesťou na viniči, ktorá priniesla veľkú úrodu.

Brigitina činnosť vychádzala zo spojenia so Synom Božím. Začalo to v detstve, keď sa zahľadela na kríž a pýtala sa: Kto ťa zranil? A odvtedy bola v stálom spojení s Ježišom a stala sa evanjelizátorkou. Všade a vždy; v rodine, ako matka, ako dvorná dáma, vdova, či ako rehoľníčka.

Spojene s Pánom je totiž rozhodujúce v apoštolskej činnosti. Jeden duchovný učiteľ hovoril, že ak nie sme „kontemplatívni“ (čo je prežívanie priameho kontaktu s Bohom), je dobré venovať sa apoštolátu iba krátku dobu, akoby na skúšku. V opačnom prípade spôsobíme sebe i iným škodu. Skutočná činnosť pramení z kontemplácie, rodí sa zo srdca, ktoré pozná a miluje Pána. Ak ho nepozná, potom sa v konaní dobra dopúšťa omylov, ak ho nemiluje, chýba mu sila konať dobro. Potom je to hľadanie seba, sú to plány človeka a nie Boha. Tam nie je spojenie s viničom – Ježišom.

Spojenie s Pánom Ježišom nie je stav dajakého extatického vytrženia, ale konkrétny život, ktorý prináša ovocie. Mystiku lásky a mystiku služby nie je možné oddeliť od seba. Účinnosť služby sa rodí priamo zo sily spojenia s Ježišom. Iba takto pochopíme veľkosť sv. Brigity.

Turzovka, 23.7.2022

O živote dnešnej oslávenkyne a jej prínose pre nás sa môžete dočítať na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/442-sv-brigita-svedska

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/933-sv-brigita

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1800-sv-brigita-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2228-sv-brigita-svedska-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2630-sv-brigita-svedska-matka-manzelka-reholnicka-1303-1373

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3078-sv-brigita-svedska-21