Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 1, 1. 4-10, Mt 13, 1-9

Zaznelo podobenstvo, ktoré bolo prvým poslucháčov dôverne blízke.

Napriek tomu si ho poslucháči nevedeli aktualizovať do svojho života. Apoštoli sa pýtali na zmysel a Ježiš im ho vysvetlil.

Matúš, priami účastník týchto Ježišových kázni, sa tomuto podobenstvu a jeho vysvetleniu dosť venuje v ďalších veršoch (10-23).

My starí sme zažili hesla: Ani jedno zrno nazmar, a pritom sa sypalo z náklaďakov, ktoré úrodu odvážali z poli. Takže zrno bolo aj na ceste – asfalte a popri cestách. A bolo vidieť tam aj vtáčiky. Takmer presne podľa slov: Rozsievač vyšiel rozsievať. Ako sial, niektoré zrná padli na kraj cesty; prileteli vtáky a pozobali ich. Až na to, že to nerobil rozsievač, ale zberači. V časoch Pána Ježiša totiž neboli veľké plochy na siatie a využíval sa každý aj malý kúsok pôdy.

Toto by sme chápali, ale čo to má znamenať pre náš život? Aj to vieme, že zrno je Božie slovo, že my sme tou úrodnou, alebo neúrodnou pôdou.

Čo nevieme? Aktualizovať podobenstvo do nášho života. A čo s tým? No, to je záležitosť každého z nás. Tu už kazateľ nič nemôže urobiť. Vy poslucháči naopak môžete veľa urobiť pre kazateľa. V čom? Veľmi ho môžete povzbudiť, ak žijete podľa Pánovho slova.

Turzovka, 20.7.2022