Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Oz 14, 2-10, Mt 10, 16-23

Po internete sa potuluje video otca s malou dcérkou.

Otec kráča s dcérkou po móle a keď prídu na jeho koniec, chytí ju za ruku, zatočí nad vodou a položí späť. Pod videom bol nápis: Takto vyzerá Božia otcova láska v reálnom prevedení

Takáto je Božia láska? Nebolo by to zbytočné riskovanie? Boh nás predsa nevystavuje zbytočnému riziku.

Je potrebné niečo tu doplniť. Na videu je naznačené ešte niečo. Keď otec skončí s kolotočom a položí dcérku na mólo, vidno ako tam niekto beží s vystretými rukami k dieťaťu. Aj keď dobiehajúceho vidieť iba čiastočne, dá sa domyslieť, že je to matka. Som presvedčený, že manželovi povie riadne do duše. Môžeme si domyslieť, že naň kričala: Čo to stváraš s mojim detskom. Vtedy si dieťa úplne privlastní.

A treba tu niečo doplniť. V Bohu nie je len otcovský princíp, ale aj materský. Tak ako tu nevznikol z hmoty otcovský cit, ale je Boha, tak isto je od Boha aj materinský cit. Teda aj Boh je materinský a zbytočne nás neskúša, ani neriskuje.

Možno namietate. Pán Ježiš hovorí apoštolom: Hľa, posielam vás ako ovce medzi vlkov vydajú vás súdom, budú vás bičovať vo svojich synagógach a pre mňa vás budú vláčiť pred vladárov a kráľov. A hovorí, že niektorých aj usmrtia. A predsa ich posiela. Prečo?

Boh je otcom všetkých a posielal a posiela apoštolov - šíriteľov viery. Učí nás niečo obetovať, ale zároveň nás aj ako matka láska.

Žilina, 8.7.2022

Úvahu nad dnešným evanjeliom nájdete i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/456-piatok-14-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/950-piatok-14-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1362-piatok-14-tyzdna-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1790-piatok-14-tyzdna-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2215-piatok-14-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2613-piatok-14-tyzdna-20