Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 20, 17-27, Jn 17, 1-11a

Prečo, k čomu je človek stvorený? 

Jánovo evanjelium predpokladá, že ľudia boli stvorení Bohom pre vzťah s Bohom. A žiť s Bohom znamená žiť božsky – teda večne. A Pán Ježiš nás učí: A večný život je v tom, aby poznali teba, jediného pravého Boha, a toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista.

Slovo poznať v biblickej reči znamená viac ako v slovenčine. Napríklad: „Adam potom poznal svoju ženu Evu a ona počala a porodila Kaina“ (Gn 4,1) „A Kain poznal svoju ženu a ona počala a porodila Henocha“ (Gn 4,17), „Adam opäť poznal svoju ženu a ona porodila syna a dala mu meno Set“ (Gn 4,25)... V Novom zákone: Mária povedala anjelovi: "Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?" (Lk 1:34)

Poznávať Boha tedá znamená žiť s nim v hlbokom vzťahu. A základom toho vzťahu je modlitba v Duchu Svätom. A tá má vytvárať život s Bohom. Ježiš preto ďalej zdôrazňuje: Tvoji boli a dal si ich mne a oni zachovali tvoje slovo.

Stvorení sme pre vzťah s Bohom, preto ho „poznávame“ – žijeme s nim v hlbokom kontakte a zachovávame jeho - Božie slovo.

Turzovka – Dom sv. Jozefa 31.5.2022