Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 15, 22-31, Jn 15, 12-17

V stredu na Lectio divina zaznela skoro pohoršujúca poznámka: Prečo sa prví kresťania delili na kresťanov z pohanstva a zo židovstva.

Svedči o tom, že prvokresťanské spoločenstvo sme si zidealizovali. A nebolo tam všetko ideálne. Dnešné prvé čítanie nám hovorí o urovnaní veľkého sporu o oslobodení kresťanov od obriezky (a od židovského Zákona), ktorí boli pokrstení z pohanstva.

Pavol a Barnabáš sa vrátili z prvej apoštolskej cesty. Čítame: „Keď ta došli a zhromaždili cirkev, rozpovedali, aké veľké veci s nimi urobil Boh a že pohanom otvoril dvere viery.“ A v zapätí nastal problém čo s obriezkou a židovským zákonom! Účastníci apoštolského snemu konštatujú: Počuli sme, že vás niektorí, čo vyšli z nás, znepokojili a rozvrátili vám srdcia rečami, hoci sme ich ničím nepoverili. Vieme, že išlo o to, aby aj kresťania z pohanstva dodržiavali obriezku a ostatné židovské zvyky a príkazy.

V podstate je v Skutkoch apoštolov (10 – 11 h.) problém vyriešený už skôr. Krst pohana Kornélia dokladá, že:

  1. majú byť krstení pohania
  2. nemusia sa podrobovať obriezke.

Teda spása je tu i pre pohanov a nie je potrebné, aby sa pohan najskôr (obriezkou) pripojil k Izraelu a až potom sa dal pokrstiť a tak prijal spásu.

Výsledok apoštolského snemu: Duch Svätý a my sme usúdili, že nebudeme na vás klásť nijaké iné bremeno okrem toho nevyhnutného: zdŕžať sa mäsa obetovaného modlám, krvi, udusených zvierat a smilstva. Ak sa budete tohoto chrániť, budete konať správne. Buďte zdraví!“ Nezhoda bola vyriešená, hoci ešte dlhšie doznievala.

Nezhody sa vyskytnú vždy. Ich riešenie podáva Pán Ježiš. Učeníkom i nám hovorí: „Toto je moje prikázanie: Aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás. Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov. Toto vám prikazujem: Aby ste sa milovali navzájom.“

Čo na to poviete?

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 20.5.2022