Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 9,1-20, Jn 6,52-59

S kým sa stotožňujeme?

S tým koho máme radi, koho uctíme. Napríklad matka s deťmi, manžel s manželkou natoľko, že urážka človeka, ktorého máme radi je akoby našou urážkou.

S kým sa stotožňuje Pán Ježiš? Odpovedá nám na to on sám. V dnešnom prvom čítaní sme počuli: „Šavol, Šavol, prečo ma prenasleduješ?“ Ježiš sa zidentifikoval s kresťanmi. Veď Pána Ježiša Šavol (Pavol) priamo neprenasledoval. Veď sa pýta: „Kto si, Pane?“ A Ježiš potvrdzuje, že sa identifikuje s kresťanmi, lebo odpovedá: „Ja som Ježiš, ktorého ty prenasleduješ. Ale vstaň, chod‘ do mesta a povedia ti, čo máš robiť.“

Ježiš to potvrdzuje aj pri opise posledného súdu, kde hovorí: „Čo ste mne urobili (alebo neurobili), mne ste to urobili“.

Ježiš nám dnes povedal: Kto je moje telo a pije moju krv, ostáva vo mne a ja v ňom. Ale to nie je automatické. Je to podmienené identifikáciou s ľuďmi okolo nás. A to konaním dobrého. Tým sa stotožňujeme s Ježišom a to už niečo je! Potom ostáva v Ježišovi a on v nás.

Turkov, Staškov, 6.6.2022i