Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dan 3, 25. 34-43, Mt 18, 21-35

V pôste (i advente) sú čítania vyberané tematicky.

Nie ako v období cez rok, kde sa čítania i evanjelia čítajú viac-menej kontinuálne. V pôste sa tieto texty sa navzájom dopĺňajú. Dnešné zároveň ukazujú na rozdiel Starého a Nového zákona.

V Novom zákone Ježiš nekompromisne žiada odpúšťať. Dokonca vždy. Sedemdesiatsedem je v Biblii číslo nekonečnosti. Ježiš hovorí, že odpustenie od Boha nutne vyžaduje odpustenie ľuďom. Dal to aj do Otčenáša: Odpusť nám naše viny ako aj my odpúšťame svojim vinníkom.

Neviem si ani predstaviť, žeby Daniel prosiaci o odpustenie, sľuboval Bohu, že odpustí tým, ktorý ho zajali. Daniel sa modlí: prijmi nás skrúšených srdcom a ponížených duchom, odvoláva sa na zásluhy patriarchov a prosí o odpustenie hriechov pre celý národ. Zároveň sľubuje nápravu: A teraz ťa chceme nasledovať celým srdcom, a s bázňou hľadáme tvoju tvár. Ježiš ako podmienku odpustenia kladie odpustenie „spolusluhom“.

Nezabúdajme, sme ľudom Nového zákona!

 Turzovka – Dom sv. Jozefa. 22.03.2022