Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jon 3, 1-10, Lk 11, 29-32

Aj v 21. storočí zažívame v Európe vojnu.

Pred mesiacom sme si to nevedeli ani prestaviť. Keď to americké tajné služby hovorili, obviňovali ich, že šíria poplašné správy. Veď žijeme v „civilizovanej dobe“. Lenže to si o sebe mysleli aj v roku 1939, pred vypuknutím 2. svetovej vojny.

Každá doba si myslí, že je pokroková, lepšia, ako tá pred nimi. V evanjeliu sme čítali: Keď sa schádzali zástupy, začal Ježiš hovoriť: „Toto pokolenie je zlé pokolenie“. Čo by povedal o dnešnej dobe (pokolení)?

Najskôr sa porovnajme s vtedajšou generáciou. Tá generácia hľadala znamenie, no Pán Ježiš im povedal, že jej nebude dané nijaké znamenie, okrem Jonášovho znamenia“, čiže znamenia zmŕtvychvstania, slávy, tej budúcnosti, ku ktorej všetci na našej ceste smerujeme. Vtedajší učitelia boli uzavretí sami v sebe, neboli otvorení voči Bohu, nepoznali cestu a ani budúcnosť, ktorú im Boh cez Ježiša pripravil. Dokonca keď pred veľradou Ježiš vyhlásil, že je Božím Synom, „roztrhnú si rúcha“, pohoršujú sa hovoriac, že sa rúhal. „Znamenie, ktoré im Ježiš dáva, bolo pre nich rúhaním“. Preto ich Ježiš nazýva „zlým pokolením“.

Aké znamenie nám dáva Pán dnes? To čo dostalo vtedajšie pokolenie. Aj o tomto pokolení hovorí: Žiada znamenie, ale znamenie nedostane, iba ak znamenie Jonášovo.

Ježišov nástupca hovorí o pokání a modlitbách za odvrátenie vojny. Ako to rozmeniť na drobné, presnejšie skonkretizovať? Nepohoršovať sa nad tým takto a podobne: „Kde je Boh, že takúto vojnu dopustil?“. Táto skaza nie je dielom Božím, ale dielom človeka, ktorý opustil Boha a priklonil sa k zlému. Preto je tu znamenie Ninivčanov, ktorí uverili v Boha, vyhlásili pôst a od najväčšieho po najmenšieho sa obliekli do vrecoviny. Odvrátili sa od zlého.

Pokánie, z tohto pohľadu, nie je zbytočné trápenie sa, ale návrat k Bohu s radostnou perspektívou. V Ninive Boh videl ich skutky, že sa odvrátili od svojej zlej cesty; zmiloval sa a nepostihol ich nešťastím, ktorým im hrozil. Je to antropomorfizmus (Bohu pripisujeme ľudské konanie). Boh sa už zmiloval. Čaká, že sa spamätajú agresori a samozrejme čaká aj na naše obrátenie sa k dobru.

Turzovka, 9.3.2022