Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sam 1, 9-20, Mk 1, 21b-28

Lekári sa v duchu Hippokratovej prísahy usilujú chrániť život chorých.

Niekedy aj proti ich vôli. Napríklad zachraňujú samovraha, hoci nechce žiť.

Podľa textu tejto prísahy: „Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých...“ Uvedomujú si, že je to „na úžitok“ samovraha.

V Hippokratovej prísahe je ďalej: „Ani prosbami sa nedám prinútiť na podanie smrtiaceho lieku, ani sám nikdy na to nedám podnet“. Na túto vetu zabúdajú lekári pri eutanázii. Pri potratoch na ďalšiu časť prísahy: „Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu“.

Sú teda lekári a „lekári“. Zdá sa, že dnešná doba už nedbá na nejaké zásady osobné, ani profesné. Vidíme to v čase pandémie. Niektorí lekári chránia zdravie ľudí a ich životy s veľkým odhodlaním, niektorí pandémiu zľahčujú. Sú proti mnohým opatreniam a aj očkovaniu. Zdá sa, že je to atribút dnešnej doby, v ktorej si môže každý rozprávať a konať ako mu to vyhovuje.

Nejdem tu teraz rozdúchavať škriepku, ktorý tábor má pravdu, kto viac ochraňuje život a kto ho ohrozuje. Patrí to však k otázkam viery, lebo Stvoriteľ nám dal zodpovednosť aj za zdravie. Vieme, že Pán Ježiš sa nevenoval iba duši (učil), ale aj telu (uzdravoval). A čo poviete na túto vetu dnešného evanjelia? A práve bol v ich synagóge človek posadnutý nečistým duchom. Ten vykríkol: „Čo ťa do nás, Ježiš Nazaretský? Prišiel si nás zničiť?“ Ježiš tohto človeka uzdravil. Aj napriek jeho odmietaniu. Podobne ako dobrý lekár uzdravuje aj samovraha.

Ako som už vyššie naznačil, dnešný človek odmieta ochranu zdravia, dokonca tvrdo proti tomu protestuje. Tak isto tvrdo protestuje proti ochrane ducha. Pritom človek je telo aj duša.

Vidieť to pri presadzovaní potratov, gender ideológie, a už aj pri eutanázii. Útočí na Cirkev, že je tmárska a obmedzuje slobodu človeka. Je to odozva evanjeliového: „Čo ťa do nás, Ježiš Nazaretský? Prišiel si nás zničiť?“

Čo poviete, má dnes Cirkev silu ísť proti prúdu, proti takýmto výčitkám? Odpoveď má každý čitateľ v sebe. Ak je kresťan – je teda Cirkev. A vtedy výsledok záleží od neho. Ak nie je veriaci, kričí: Čo ťa do nás, Ježiš Nazaretský? Prišiel si nás zničiť? A veriaci hovorí: Áno, prišiel som zničiť to zlo, čo je v tebe, pre tvoje dobro.

Evanjelista konštatuje, vtedajší výsledok: Všetci sa čudovali a jeden druhého sa vypytovali: „Čo je to? Nové učenie s mocou! Dnešný výsledok nechal Pán na nás! Nenecháva nás ale osamotených. Je s nami!

Turzovka, 11.1.2022