Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Jn 3, 22 – 4, 6, Mt 4, 12-17. 23-25

Viete ako začínajú rozprávky: Kde bolo, tam bolo, v krajine kde sa piesok lial a voda sypala, za siedmimi...

Množstvo geografických podrobností v dnešnom evanjeliu nám chce zdôrazniť, že Ježiš bol konkrétnou osobou, ktorý svoj krátky život prežil na konkrétnom mieste a v konkrétnom historickom čase.

Včera sme si sviatkom Zjavenie Pána pripomínali, že Ježiš sa zjavil mudrcom od východu, teda i pohanom. Ako dorastá pomaly sa zjavuje ďalej a nielen starozákonnému ľudu. Niektoré spomínané oblasti, spomínané v dnešnom evanjeliu, boli pohanské. Ježiš je predstavovaný ako 30 ročný muž z Nazareta, človek úplne rovnaký ako my. Ale len na prvý pohľad. Evanjeliá postupne odhaľujú nič netušiacemu svetu, že je skutočne Božím Synom.

Začína učiť. Jeho základným mottom je: Robte pokánie, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo. Chodil po celej Galilei, učil v ich synagógach, hlásal evanjelium o kráľovstve a uzdravoval každý neduh a každú chorobu medzi ľudom.

Zjavuje teda nielen svoju múdrosť, ale i lásku. Uzdravoval každý neduh a každú chorobu medzi ľudom. Prinášali k nemu všetkých chorých, postihnutých rozličnými neduhmi a trápením, posadnutých zlými duchmi, námesačníkov a ochrnutých, a on ich uzdravoval. A šli za ním veľké zástupy z Galiley a Dekapola, z Jeruzalema, Judey a Zajordánska. 

Delí sa s nami i teraz o Boží pohľad na svet, o tom, ako máme spolu žiť. Vidíme, že poznávanie Boha je poznávanie jeho lásky a jej šírenie.

S Bohom nadväzujeme vzťah modlitbou. Ňou sme vyzvaní k zmenene (robte pokánie...), aby sme svet videli tak, ako ho vidí Boh a menili svoje srdce. 

Zjavné je to dnes na prvý piatok, keď sa chceme podobať Ježišovmu Srdcu.

Turzovka, 2022