Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sof 3, 1-2. 9-13, Mt 21, 28-32

Dávnejšie išla v TV relácia: Mojich 7 divov sveta!

Čo považujem za div sveta? Určite by som tam zaradil vôľu. Prečo? Stále viac ma udivuje, čo dal Stvoriteľ človekovi.

Čo to v nás je? Zoberme vôľu z tohto pohľadu: Prebudíme sa, nemusíme vstavať, nikde sa neponáhľame, netlačia nás žiadne fyziologické potreby. Uvažujeme, či vstať, alebo nie. Čo nás vedie k tomu, aby sme premohli pohodlnosť, vstali? Hneď, alebo až o 5 minút, neskôr? Aké sú dôvody? Zasiahne rozum, ktorý nás povzbudí, presvedčí, že je potrebné vstať? Niečo iné?

Uvažujme nad vôľou z pohľadu podobenstva dnešného evanjelia. Otec prišiel k prvému synovi a povedal mu: ‚Syn môj, choď dnes pracovať do vinice!‘ Ale on odpovedal: ‚Nechce sa mi.‘ Čo ho viedlo k tomu, že potom to oľutoval a šiel. Možno rozum, ktorý mu pripomenul, že otec sa tam bude zodierať sám, že otcovi je za mnoho vďačný, že otec toľko pre neho urobil, robí, alebo to bol cit..., preto odvrknutie oľutoval a šiel. Čo pohlo jeho vôľu? Cit, rozum...?

Otec išiel k druhému a povedal mu to isté. Ten odpovedal: ‚Idem, pane!‘ Prečo povedal: ‚Idem, pane!‘? Lebo sa to otcovi patrí, lebo chcel, aby ho už nežiadal, chcel mať pokoj? Nevieme. Vieme iba to, že nešiel. Prečo? Bola to vec vôle, citu, rozumu, všetkého, alebo ešte niečoho?

Ježiš sa pýta: „Kto z týchto dvoch splnil otcovu vôľu?“ Vieme, že ten prvý. Ten ktorý sa premohol a išiel pomôcť, ktorý využi ten „div sveta“ - vôľu k tomu, aby konal.

Ježiš poukázal pri tejto súvislosti veľkňazom a starším ľudu na Jána Krstiteľa a povedal: hoci ste to videli, ani potom ste sa nekajali a neuverili ste mu. Pán Ježiš dáva postoj týchto dvoch synov do súvisu s vierou a pokáním. Vychádza to tak, že ak chce niekto veriť potrebuje využiť poznanie evanjelia, teda vieru k tomu, aby prikázal vôli niečo robiť.

Vôľa je skutočný „div sveta“. Záleží od nej dokonca naša spása!

Turzovka, 14.12.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/468-utorok-po-3-adventnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/112-utorok-po-3-adv-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2812-utorok-po-3-adventnej-nedeli-20

O dnešnom svätcovi Jánovi z Kríža sa môžete dočítať i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/469-sv-jan-z-kriza

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1098-sv-jan-z-kriza-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1526-svaety-jan-z-kriza