Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 9, 1-5, Lk 14, 1-6

Bol som šokovaný keď som pred časom v reportáži TV videl ako na chatu pri Bratislave turista vyviezol v prívesnom vozíku za bicyklom dobre stavaného psa strednej veľkosti.

Dalo by sa pochopiť, keby šlo o asfaltovú cestu na ktorej by si mohol zodrať labky. Bol som prekvapený, že takéto vozíky aj vyrábajú a sú využívané. Tiež je na zamyslenie keď sa na sociálnych sieťach chvália vyobliekanými domácimi maznáčikmi v perinkách. Niekedy sa neovládnem a napíšem: „Kiež by takéto niečo mali niektoré detičky.“

Zdá sa, že aj v Ježišových časoch boli takí, ktorí sa o zvieratá starali viac ako o ľudí! Preto im Pán Ježiš položil otázku: Ak niekomu z vás padne do studne syn alebo vôl, nevytiahne ho hneď hoc aj v sobotu? Farizeji a zákonníci mu totiž vyčítali, že v sobotu (sviatočný deň) uzdravil človeka.

Na uváženie ešte jedna poznámka. Udalosť sa stala pri stolovaní u jedného popredného farizeja. Keďže Ježiš videl, že ho sledujú či bude uzdravovať, opýtal sa ich či slobodno v sobotu uzdravovať, či nie? Ale oni mlčali. Boli taktní, nechceli hosťa uraziť. Dodržiavali zásady hostiteľa. Zdá sa, že bontón, spoločenské správanie je málo. Viac ako toto je súcit s biednym a vnímavosť k potrebám iných.

Modlime sa, aby naša starostlivosť o stvorenie vždy začínala presadzovaním práv chudobných a tých, ktorí to najviac potrebujú.

Turzovka, 29.10.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/7-piatok-30-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/524-piatok-30-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1480-piatok-30-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2754-piatok-30-tyzdna-20