Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Tajomstvo povolania, tak môžeme nazvať povolanie apoštolov, povolanie do duchovného stavu a aj k viere (ku krstu).

Keďže máme dnes sviatok apoštolov Šimona Horlivca a Júdu Tadeáša uvažujme najskôr nad povolaním apoštolov.

Pred výberom svojich apoštolov strávil Ježiš celú noc v modlitbe. V tú noc predstavil svoje dielo svojmu Nebeskému Otcovi. Môžeme predpokladať, že každého zo svojich učeníkov zoznámil so svojím Otcom, aby mu Otec „určil“ toho, ktorého si má spomedzi mnohých vybrať. Z toho všetkého môžeme vidieť, aký dôležitý bol pre Ježiša výber apoštolov.

Keď prišlo ráno, Ježiš ich všetkých zavolal a začal menovať „dvanástich“ jedného po druhom. Ako sa cítili učeníci, keď Ježiš začal vyslovovať ich mená? Prvý, koho si vybral, bol Šimon Peter. S akým napätím museli všetci čakať na svoje meno. Čo sa muselo odohrávať v mysli každého, keď počul svoje meno! Vyvolil si dvanástich, ktorých nazval apoštolmi. Ostatní sa museli vyrovnať s tým, že títo dvanásti dostali veľmi špeciálnu úlohu. Neskôr pri Poslednej večeri im povie: „Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás a ustanovil som vás...“ (Jn 15:16).

Apoštoli mali byť jeho svedkami. Museli poznať jeho chvíle modlitby a žiť s ním deň a deň a veľmi pozorne sledovať jeho činnosť. Mali pochopiť tajomstvá, ktoré im zveril. Neskôr im umožňuje vykonávať samostatnú apoštolskú činnosť. Ježiš si vyvolil spolupracovníkov. Jeho práca sa začína organizovať. Bola povýšená na inštitúciu, ktorá bude pokračovať cez apoštolov po Ježišovom nanebovstúpení a bude zahŕňať všetky národy a všetky časy. Ježišovo dielo má solídny podklad na prekonávanie nebezpečenstiev, ale aj na nádej. Odteraz budú Dvanásti natrvalo žiť vo svojich nasledovníkoch - biskupoch.

A tu je to tajomstvo povolania v plnosti. Prečo povolal aj Judáša, prečo povoláva takých biskupov, ktorí z nášho pohľadu nie sú toho hodní?! Neviem, je to skutočne tajomstvo.

Dôležitejšie je to, že Pán povolal a povoláva každého kto tieto riadky číta. Uvedomujme si, že sú blahoslavení, ktorí nasledujú Ježiša Krista a nachádzajú spásu v kráľovstve Otca. Nech nás k tomu povzbudia Sv. Šimon Horlivec a sv. Júda Tadeáš.

Turzovka, 28.10.2021