Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 6, 12-18, Lk 12, 39-48

Jeden pán sa sťažuje na nezodpovednosť susedov.

Opravujú panelák a traja majitelia bytu neplatia fond oprav. Zvýšili sa náklady na opravu a oni majú hlavu v smútku. Musia platiť aj za nezodpovedných. Nezodpovednosť iných nás nielen rozčuľuje, ale spôsobuje veľké problémy pre ostatných.

Nezodpovednosť pranieroval aj Pán Ježiš v podobenstve kde hovorí o nesvedomitom sluhovi, ktorý si v srdci povedal: ‚Môj pán voľajako nejde,‘ a začal by biť sluhov a slúžky, jesť, piť a opíjať sa, pán toho sluhu príde v deň, keď to najmenej čaká, a v hodinu, o ktorej nevie, oddelí ho a dá mu podiel medzi nevernými.

Máme nezodpovedných a nesvedomitých ľudí nechať tak a čakať kým ich Boh oddelí a dá im podiel medzi nevernými?

To určite nie, je treba robiť všetky právne kroky, aj keď je to zdĺhavé a vymožiteľnosť práva je u nás chabá. Je to aj pre dobro tých, ktorí sú nezodpovední, aby sme im pomohli spamätať sa.

Toto podobenstvo je však v prvom rade pre nás. Vidíme ako bolí nečestnosť a nezodpovednosť. Je to výzva pre nás, aby sme boli zodpovední. Aj voči ľuďom aj voči Bohu, ktorý nám dal množstvo darov, lebo: Kto mnoho dostal, od toho sa bude mnoho požadovať, a komu veľa zverili, od toho budú viac žiadať.“

Turzovka, 20.10.2021