Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 1, 16-25, Lk 11, 37-41

Bojovníci proti pandemickým opatreniam využívajú aj vetu dnešného evanjelia: „A farizej sa začudoval, keď videl, že sa pred obedom neumyl“.

Domnievam sa, že nik si na základe tejto vety a podobných vyjadrení Pána Ježiša nemyslí, že Ježiš bol proti hygiene a dokonca aplikovať túto vetu ako argument proti dezinfekcii. (Hoci, každý bludár sa odvoláva na Bibliu.)

Podstatou Ježišovho postoja a dnešného evanjelia je asi niečo iné. Z dodržiavania hygienických predpisom, nemôžeme robiť nábožnosť. Boh, náš Otec, sa nepozerá na vonkajšok, ale do srdca. Úmysel dáva našim činom skutočnú hodnotu. Veď Boh vidí do nášho srdca.

Preto je prirodzené, že veriaci dáva Bohu svoje myšlienky, skutky a plány. Potom jeho rozhodnutia a činy nie sú v rozpore s tým, čo chce Boh. Z toho pohľadu chápeme aj Ježišovu výzvu: „Ale čo je vnútri, rozdajte ako almužnu a všetko vám bude čisté“. Mne z toho vychádza, aby som sa zbavil sebectva. Potom almužnou je všetko čo dávam v prospech iných.

Turzovka, 12.10.2021