Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sdc 2, 11-19, Mt 19, 16-22

Ukazuje sa, že prikázania môžete poznať, dokonca ich dodržiavať a pritom ostať smutní.

Za Ježišom prišiel mladík s otázkou: „Učiteľ, čo dobré mám robiť, aby som mal večný život?“ Ježiš ho vyzýva, aby dodržiaval prikázania. Mladík mu povedal: „Toto všetko som zachovával, čo mi ešte chýba?“

Ježiš mu vravel: „Ak chceš byť dokonalý, choď, predaj, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. Potom príď a nasleduj ma!“

Keď mladík počul toto slovo, odišiel smutný, lebo mal veľký majetok.

Ostal sám. Neprijal Ježišovu ponuku ísť s ním životom. Tu sa nám môžu vynárať tváre mnohých ľudí, ktorí sa zúčastňujú sv. omši, modlia sa, plnia si svoje náboženské povinnosti a sú smutní. Existuje u nich obrad, existujú liturgické činnosti, celá vonkajšia obálka a to je všetko.

Príbeh mladíka môže byť aj našim obrazom; prídeme k Ježišovi, stojíme pred ním, začneme sa k nemu modliť, sme na rôznych obradoch, ale pritom sa nesústredíme na to, čo nám chce povedať, ale sústreďujeme sa na seba. Dôležitejšie je to, čo máme, o čo sa každý deň staráme a o čo nechceme prísť... ani v modlitbe. Často premýšľame o svojich záležitostiach, rovnako ako mladý muž z evanjelia.

Možno by stálo za to, opýtať sa na zdroj nášho smútku a radosti. Aké je to bohatstvo, o ktoré sa staráme viac ako o vzťah s Bohom, alebo aj ľuďmi? Nevzďaľujú nás veci od ľudí? Prosme aby sme objavili skutočný poklad, ktorý dáva radosť, akú nemôže dať žiaden pozemský poklad: priateľstvo s Bohom.

Sv. Ignác z Loyoly povedal: „Je veľmi málo ľudí, ktorí si uvedomujú, čo by s nimi Boh urobil, keby mohol formovať ich duše, keby sa premohli a úplne sa odovzdali Kristovi“. Akí šťastní by mohli byť, koľkých obšťastňovať. Ignác prijal milosť úplného odovzdania sa Bohu a verne s ňou spolupracoval. Nebola to ľahká cesta, ale dokázal úžasné veci.

Mladík dodržiaval prikázania, ale nebol tam, kde mal byť – kde bolo jeho šťastie. Šťastie hľadal úplne niekde inde.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 16.8. 2021

 Pozrite tiež: 

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/413-pondelok-20-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2662-pondelok-20-tyzdna-20