Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 12, 1-10, Mt 6, 24-34

Človek sa rád chváli.

Zjavné je to u deti. Často počujeme: Mami, však som to dobre urobila; toto som ja urobil...

Ostáva to aj u nás dospelých. Rafinovanejšie. Už sa stáva priam moderným príslovím v rôznych obmenách: Keď sa niečo vydarí, prihlási sa ľudí stovka - keď sa niečo pokazí, niet vinníka! Vidíme to priam učebnicovo na politikoch. Chvália sa, predstavujú svoje kvality. Ale aj rádia, TV sa samé chvália, vyhlasujú za naj...

Tu naraz počujeme od sv. Pavla: Radšej sa budem chváliť svojimi slabosťami. Prečo? Aby vo mne prebývala Kristova sila. Preto mám záľubu v slabostiach, v potupe, v núdzi, v prenasledovaní a v úzkostiach pre Krista; lebo keď som slabý, vtedy som silný.

Je to o dôvere! Sv. Pavol sa naučil, že nemôže dôverovať vo svoj rozum, vo svoju učenosť... Vtedy blúdil, kým ho nezasiahla Ježišova sila a poznal jeho múdrosť. Tieto slová sú zároveň kľúčom k pochopeniu evanjelia.

Preto ak nám Pán hovorí: Nebuďte ustarostení o svoj život, čo budete jesť, ani o svoje telo, čím sa zaodejete. Či život nie je viac ako jedlo a telo viac ako odev?; nie je to o nezodpovednosti.

Jeden pán hovorí: „Neviem to pochopiť. Niekto dostane príspevok pár eur a všetko naraz minie. Hurá, mám peniaze! Potom požičiava, živorí...“ Nie k tomuto vedie evanjelium, ale k dôvere akú mal sv. Pavol.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 19.6.2021