Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ich mučenícku smrť za Diokleciánovho prenasledovania dosvedčuje pápež Damaz, ktorý o nej počul priamo od samého kata.

Boli sťatí v akomsi háji. Ale ich telá preniesli a pochovali na cintoríne „Ad duas lauros“ pri Labickej ceste. Keď prestalo prenasledovanie Cirkvi, nad ich hrobom postavili baziliku.

Z Povzbudenia na mučeníctvo od kňaza Origena (Kto má účasť na Kristových utrpeniach, bude mať účasť aj na úteche)

Ak „sme prešli zo smrti do života“ (1Jn 3,14), pretože sme prešli od nevery k viere, nedivme sa, že nás svet nenávidí. (porov. 1Jn 3,13) Veď nik, kto neprešiel zo smrti do života, ale ostal v smrti, nemôže milovať tých, čo prešli, aby som tak povedal, z temného domu smrti do budovy svetla a života, zhotovenej zo živých kameňov.

Ježiš „položil za nás svoj život“ (1Jn 3,16). Aj my ho teda položme, nehovorím, že za neho, ale za nás, totiž za tých, čo sa majú budovať naším svedectvom.

Kresťan, je tu čas, keď sa máme chváliť. Veď hovorí: „A nielen to: chválime sa aj súženiami, veď vieme, že súženie prináša trpezlivosť, trpezlivosť osvedčenú čnosť a osvedčená čnosť zasa nádej. A nádej nezahanbuje.“ Nech len „je Božia láska rozliata v našich srdciach skrze Ducha Svätého“ (Rim 5,3-5).

Ak platí: „Ako sa rozmnožujú Kristove utrpenia, tak sa skrze Krista rozhojňuje aj útecha“ (2Kor 1,5), prijímajme Kristove utrpenia s najväčšou ochotou a nech sa v nás rozmnožujú, ak túžime po hojnej úteche, ktorú dosiahnu všetci plačúci; a, pravdaže, nie rovnakou mierou – veď keby bola rovnaká útecha, nebolo by napísané: „Ako sa v nás rozmnožujú Kristove utrpenia, tak sa rozhojňuje aj naša útecha.“

Tí, čo majú účasť na utrpeniach, budú mať účasť aj na úteche úmerne utrpeniam, ktoré s Kristom znášajú. Toto sa naučíte od toho, ktorý s neochvejnou dôverou povedal: „Veď vieme, že ako máte účasť na utrpeniach, tak budete mať aj na úteche.“ (porov. 2Kor 1,7)

Boh hovorí ústami proroka: „V milostivom čase som ťa vyslyšal a v deň spásy som ti pomohol.“ (2Kor 6,2; porov. Iz 49,8) A ktorý iný čas by bol milostivejší, ako keď nás pre našu lásku k Bohu v Kristovi slávnostne vedú do väzenia na tomto svete, ale nie ako porazených, lež ako víťazov?!

Veď Kristovi mučeníci s Kristom odzbrojujú kniežatstvá a mocnosti a s Kristom nad nimi triumfujú; aby mali podiel aj na tom, čo utrpením statočne vydobyl, keď mali účasť na jeho utrpeniach. A ktorý iný je taký deň spásy ako ten, v ktorý takto odchádzate odtiaľto?!

Ale prosím, „nikomu v ničom nedávajte pohoršenie, aby naša služba bola bez hany. Vo všetkom sa odporúčajte ako Boží služobníci: vo veľkej trpezlivosti“ (porov. 2Kor 6,3-4). A hovorte: „A teraz ešte čo mám čakať? Či nie Pána?“ (porov. Ž 39,8)

RESPONZÓRIUM Ef 6, 12. 14. 13

Nečaká nás zápas s krvou a telom, ale s kniežatstvami a mocnosťami, so zloduchmi v nebeských sférach. * Stojte teda: bedrá si prepášte pravdou.

Vezmite si Božiu výzbroj, aby ste mohli v deň zla odolať, všetko prekonať a obstáť. * Stojte teda: bedrá si prepášte pravdou.

Modlime sa

Láskavý Bože, pre slávne mučeníctvo svätého Marcelína a Petra poskytuješ svojej Cirkvi vytrvalosť a odvahu; daj, aby nás svojím orodovaním posilňovali a svojím príkladom povzbudzovali k stálosti vo viere. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.