Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodil sa okolo roku 100 v meste Flavia Neapolis, dneš­ný Nablus (voľakedajší starozákonný Sichem) v Palestíne.

Otec sa volal Priscus. Justín sa venoval filozofii a bol veľmi vzdelaný. Po obrátení na kresťanskú vieru v Ríme založil filozofickú školu a vo svojich spisoch bránil kresťanskú vie­ru. Rímsky prefekt Rustikus ho dal roku 165 i so šiestimi žiakmi najprv zbičovať a potom sťať.

HĽADAL MÚDROSŤ...

Zastavil sa u stoikov, ktorí pokladali čnosť za naj­vyššie dobro a opovrhovali svetom. Justín však zbadal u nich pýchu, preto ich nechal. Zastavil sa u žiakov Aristo­telových; tí pýtali peniaze. Justín ich nechal pre lakomstvo. Zastavil sa u filozofov Pytagorových; tí chceli naraz prehlt­núť astronómiu, geometriu aj hudbu. Prepustili ho.

Zastavil sa v škole mudrca Platóna. Bola to zaujímavá škola, ale tiež ho sklamala. Podľa mudrca učili, že len ten pozná Boha, keď ho bude učiť Boh sám.

Justín, pohan, hľadal múdrosť; odišiel ju hľadať na púšť. Tu stretol starca, pustovníka. Ten mu dal múdrosť zhora, strčil mu do ruky Písmo sväté a usmernil ho, aby í sa modlil a v modlitbe prosil o milosť a svetlo.

Justín, mudrc, si to všetko preveril na kresťanoch. Žasol! Ich život žiaril čistotou a svätosťou. Ich život bol opravdivou bratskou láskou vospolok. Pred takouto sku­točnosťou kapituloval. Kresťania sa milovali a za vieru umierali. Mal 30 rokov, dal sa pokrstiť.

Justín, učenec, ale už kresťan, strhával verejnosť. Stal sa misionárom radostnej blahozvesti, radostného posolstvu. Ako mudrc viedol misie slovom a perom. Od neho sú prvé väčšie kresťanské spisy, najmä Apológia.

O Justínovi začalo sa hovoriť pokútne i verejne, l sa dostal pred súd. Sudca Rustik sa ho výsmešné pýtal:

- Si mudrc, si učený. Veríš teda bájke, keď ťa dá zbičovať, že vstúpiš na nebesia a že tam dostaneš ešte aj odmenu?

- Rustik, vedz, nielen že to verím, ale to viem! O tom ani nepochybujem!

Justín bol zbičovaný a nakoniec sťatý mečom. Brat Justín našiel najvyššiu pravdu, najvyššiu múdrosť: «Kristus vierou prebýval v ňom..., a on v láske zakorenený a založený so všetkými svätými porozumel šírku a dĺžku, výšku hĺbku; poznal lásku Kristovu, ktorá prevyšuje všetko pozrú nie...» (Ef 3,17-19).

Eucharistia — obetujúci a obetovaný Ježiš ho strhol tak, že o tejto pravde písal, hovoril, za túto pravdu umieral Najvyššiu múdrosť našiel v Eucharistii. Umieral v presvedčení, že naveky bude nazerať na obeť a slávu Ježišovu.

Ak hľadám, nájdem! Ak prosím, dostanem!

Čo nám chýba? Snaha, hľadať múdrosť, ktorá neklame; múdrosť, ktorá ja cesta, pravda a život!

PREDSAVZATIE

Vykonám si súkromnú adoráciu — poklonu Oltárnej sviatosti Poklona bez slov. Poprosím Matku Ježišovu, aby bola so mnou

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými