Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 11, 19-26, Jn 10,22-30

Človek hľadá istotu.

Dnešné evanjelium nám predstavuje ľudí, ktorí ju chcú mať. Ježiš sa prechádzal v chráme v Šalamúnovom stĺporadí. Obstúpili ho Židia a hovorili mu: „Dokedy nás chceš držať v neistote?! Ak si Mesiáš, povedz nám to otvorene.“

Aj my očakávame racionálnu odpoveď na otázku, kto je Ježiš. Čakáme odpoveď, ktorá nás intelektuálne uspokojí. My na rozdiel od Židov sa pýtame a hľadáme úprimne (-predpokladám). Prosme Ježiša, aby nám s tým pomohol. A často s apoštolmi voláme: Pane, daj nám vieru!

Tón Ježišových odpovedí naznačuje, že Židia ani nečakali odpoveď, boli k nemu nepriateľskí. Ježiš im odvetil: „Už som vám povedal, a neveríte. Svedčia o mne skutky, ktoré konám v mene svojho Otca, ale vy neveríte, lebo nie ste z mojich oviec.

Odpoveď davu (ktorá sa v čítaní dnešného evanjelia neuvádza) je kameňovanie a obvinenie z rúhania. To ukazuje, že celkom dobre pochopili, že tvrdí, že je rovný Bohu.

My sa snažíme počúvať, aby o nás platila Ježišova odpoveď: Moje ovce počúvajú môj hlas, ja ich poznám a ony idú za mnou. Ja im dávam večný život. Nezahynú nikdy a nik mi ich nevytrhne z ruky.

Turzovka, 27.4.2021