Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 8, 6-13, Mk 3, 13-19

Profesor F. Škoda (viackrát som ho tu už spomínal), dlho žijúci v zahraničí a prednášajúci tam na prestížnych univerzitách sa vyjadril: Zaujímavé, Pánu Ježišovi sa mnohí exegéti boja pripísať schopnosti, ktoré mali dokázateľne mnohí svätci.

Myslel na to, že Ježišovu moc a zázraky zľahčujú a dávajú do roviny legiend. Často neprijímajú svedectva evanjelia a spochybňujú ako rýchlo Pán Ježiš vytvoril spoločenstvo apoštolov  a posúvajú to na neskorší čas. Ako aj vznik „prvotnej cirkevnej obce“.

Dnes sme v evanjeliu počuli ako si povolal apoštolov. Marek to napísal veľmi jednoducho: Ježiš vystúpil na vrch, povolal k sebe tých, ktorých sám chcel, a oni prišli k nemu. Musela to byť silná Ježišova osobnosť, ktorá pritiahla a udržala apoštolov i celé zástupy. Veď Ježiš účinkoval len tri roky. Za ten čas musel dokázať veľmi veľa, že ani po Ježišovom bolestnom konci – ukrižovaní, toto malé, ustráchané spoločenstvo sa nerozpadlo, ale pokračovalo, vzrastalo a udržalo sa do dnešného dňa.

Čo to mohlo byť, že Cirkev vznikla a udržala sa doteraz? Samozrejme sila Ducha svätého. Lenže Duch stavia vždy na ľudskom! Čo bolo to ľudské? Sila svedectva apoštolov a ich nasledovníkov – kresťanov.

V čom vidím podstatu tohto silného svedectva? To čo sme mohli vybadať v prvom čítaní. Dávid je vykreslený ako veľmi ušľachtilý človek. K Saulovi, ktorý ho prenasleduje a spôsobil mu veľa príkoria sa zachoval „kresťanský“. Hovorí: „Nech mi je Pán milostivý, aby som to neurobil svojmu pánovi, Pánovmu pomazanému; aby som nesiahol naň svojou rukou, lebo on je Pánov pomazaný.“  Týmito slovami Dávid zadržal svojich mužov a nedovolil im vrhnúť sa na Saula.

Saulovi hovorí: Vidíš, nie je vo mne zlosť ani neprávosť, a tak som sa ani neprevinil proti tebe. A ty mi číhaš na život, chceš ma zabiť.

A Saul pozdvihol svoj hlas, plakal a povedal Dávidovi: „Ty si spravodlivejší ako ja: ty si mi preukázal dobro a ja som sa ti zlom odplatil. Dnes si ukázal, aké dobro si mi urobil, lebo Pán ma vydal do tvojej ruky a nezabil si ma. Veď kto prepustí svojho nepriateľa dobrou cestou, keď sa s ním stretne? Nech ti Pán odplatí dobro, ktoré si mi dnes preukázal.

Koľko takýchto Dávidov bolo medzi kresťanmi počnúc Štefanom? A toto je to svedectvo, ktoré šírilo Cirkev. A bude ju šíriť, ak v nej budú ušľachtilí ľudia.

Sme povolaní za apoštolov – šíriteľov evanjelia odpustenia a lásky.

 Turzovka, 19.1.2016