Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zjv 20, 1-4. 11 – 21, 2, Lk 21, 29-33 

Kniha Zjavenie apoštola Jána je plná symboliky.

V dnešnom úryvku sme si ich vypočuli viac. Pristavme sa pri niektorých:

Ja, Ján, som videl z neba zostupovať anjela

Niektorí vykladači vidia v tomto anjelovi Krista. Teológ zo 17. storočia Ján Gill napríklad tvrdí, že proroctvo o tomto anjelovi sa splnilo cisárom Konštantínom Veľkým (272 – 337), ktorý dal Cirkvi slobodu (Milánsky edikt 313).

Chytil draka, toho starého hada, ktorým je diabol a satan, a sputnal ho na tisíc rokov. Rovnako ako ostatné číselné hodnoty v tejto knihe, ani tisíc rokov netreba brať doslovne; symbolizujú dlhé časové obdobie medzi spútaním satana (symbol Kristovho zmŕtvychvstania - víťazstvo nad smrťou a silami zla) a koncom sveta. Počas tejto doby sa Boží ľud podieľa na slávnej Božej vláde, ktorá je mu prítomná na základe ich krstného víťazstva nad smrťou a hriechom; por. Rim6,1-8, Jn 5,24-25; 16:33; 1. Jn 3,14, Ef 2,1, Niektorí to brali doslova a mysleli, že Cirkev tu bude tisíc rokov a potom príde koniec. Preto v r 1000 došlo skoro ku kolapsu spoločnosti a vystúpilo veľa pseudoprorokov.

Ďalej som videl tróny; sadli si na ne tí, čo dostali moc súdiť.

Nie je jasné, kto sedel na trónoch, kto sú tí sudcovia. Americký teológ Albert Barmes  poukazuje na značnú podobnosť v mnohých ohľadoch medzi týmto veršom a výrokom u proroka Daniela (7,9). Tam je spomínaný „Starec dní“ – večný Boh. Z toho by plynulo, že súdi Boh spolu so spravodlivými, ktorí obstali. To by potvrdzoval aj ďalší verš:

Videl som aj duše tých, čo boli sťatí pre Ježišovo svedectvo a pre Božie slovo, aj tých, čo sa neklaňali šelme ani jej obrazu a neprijali jej znak na čelo a na ruky. Tí ožili a kraľovali s Kristom tisíc rokov.

Ďalšie verše 11 – 21, 2 sú obrazom vzkriesenia a posledného súdu. Uvedomme si, že od čias Kristovho príchodu na svet a najmä jeho víťaznou smrťou sa už začal definitívny súd nad ľudstvom podľa skutkov a bude zavŕšený na konci časov.

Turzovka, 27.11.2020