Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zjv 18, 1-2. 21-23; 19, 1-3. 9a, Lk 21, 20-28 

V dnešnom evanjeliu sú predstavené dva apokalyptické obrazy, dve znamenia: pád Jeruzalema a príchod Krista pred koncom tohto sveta, aby nastali „nové nebesia a nová Zem“ (Iz 65, 17).

Prvé znamenie: zničenie Jeruzalema.

Jeruzalem bol pre poslucháčov večným mestom. A má byť zničené! Ako možno vysvetliť túto skutočnosť? Je možné, že si to Boh neuvedomuje? Je pre nás ťažké predstaviť si traumu a krízu viery, ktoré zničenie Jeruzalema spôsobilo v komunitách židov aj kresťanov zo židovstva.

Druhé znamenie: Koniec tohto sveta.

Budú znamenia na slnku a mesiaci i na hviezdach a na zemi budú národy plné úzkosti a zmätku z hukotu mora a vlnobitia. Rovnako ako pre Židov zničenie ich Mesta, aj pre nás zničenie Sveta je zdrvujúce.

Prvé znamenie bolo pre súčasníkov nepredstaviteľné a šokujúce. Prví kresťania to prvé proroctvo o páde Jeruzalema pochopili. Keď sa blížili rímske vojska, opustili mesto a zachránili sa.

Druhé proroctvo je pre nás nezrozumiteľné. Ale nie až tak šokujúce. Futuristi ho z rôznych dôvodov predpokladajú.

Tak ako prvé znamenie bolo pre prvých kresťanov zachraňujúce, také malo byť aj pre nás, posledných kresťanov. Pán Ježiš nám odkazuje: Keď sa to začne diať, vzpriamte sa, zodvihnite hlavu, lebo sa blíži vaše vykúpenie.“

Turzovka, 26.11.2020