Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zjv 15, 1-4, Lk 21, 12-19

Možno ste si všimli, že pri prvých čítaniach sa zastavujeme menej často ako pri evanjeliách.

Je to prirodzené – Ježišove skutky a slová sú nám bližšie a zasluhujú si našu pozornosť.

Výklad Knihy zjavenia sú však úplnou popoluškou. A púšťať sa do jej čítania a porozumieť jej je náročné. Mnohí kazatelia, ktorí bičovali hriechy svojich súčasníkov však často po nej siahali. A často sa dostali mimo učenia Cirkvi. Táto kniha je veľmi zložitá a ťažko pochopiteľná – hovorím (aj) za seba.

Napríklad v dnešnom úryvku, hoci nepatrí k tým najťažším, čítame o siedmich anjeloch, ktorí mali sedem posledných rán, lebo nimi sa dovŕšil Boží hnev. My si anjelov predstavujeme – a myslím, že správne, že sú poslaní od Nebeského otca, aby nám pomáhali a nie vylievali na nás Boží hnev. V Katechizme Katolíckej cirkvi (KKC) by sme márne hľadali slovíčko Boží hnev, prípadne Boží trest. Naopak čítame tam o tom, že hnevu sa máme vyvarovať a nepáči sa Bohu. V čísle textu 2259 tam čítame: V rozprávaní o tom, ako Kain zabil svojho brata Ábela, Sväté písmo zjavuje, že už od začiatku ľudských dejín mal človek v sebe hnev a žiadostivosť ako následky prvotného hriechu. Človek sa stal nepriateľom svojho blížneho. Boh odsudzuje ohavnosť tejto bratovraždy... Boh sa teda nemôže hnevať, keď ho odsudzuje.

Preto tieto a podobne vyjadrenia musíme čítať v kontexte vtedajšej doby. Trest (hnev Boží) máme chápať v tom zmysle, že človek sa sám trestá, lebo sa odlučuje od Boha, odmieta Boha – ako Kain. KKC hovorí o tom takto: (1057) Hlavný trest pekla spočíva vo večnej odlúčenosti od Boha, lebo jedine v ňom môže mať človek život a blaženosť, pre ktoré bol stvorený a po ktorých túži. Človek sa odlučuje od Boha a sám sa trestá.

Takže dnešný text máme brať v tom zmysle, že anjeli vyhlasujú Božie spravodlivé súdy, ktoré si privodilo samotné ľudstvo a nespôsobil im ho Boh. A oslavujú Boha za veľké a obdivuhodné sú skutky, lebo Boh zachránil mnohé národy, ktoré sa mu budú klaňať.

 Turzovka, 25.11.2020