Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ide tu o výročie posvätenia dvoch slávnych bazilík v Ríme.

Pôvodná bazilika sv. Petra vo Vatikáne bola zo 4. storočia a posvätil ju pápež Silvester. Bazilika sv. Pavla za hradbami bola takisto postavená vo 4. storočí a posvätil ju pápež Sirícius. Už od 12. storočia sa v Ríme slávilo výročie posvä­tenia oboch bazilík. V novšej dobe sa toto výročie slávi v celej Cirkvi rímskeho obradu; pripomíname si pritom oboch veľkých Kristových apoštolov.

RYBÁR A PRENASLEDOVATEĽ

Terajší chrám svätého Petra bol posvätený 18. novembra 1626 a bazilika svätého Pavla po obnovení 10. decembra 1854.

Stojí za uváženie premietnuť si onen zázrak z Genezaretského jazera. Peter rybár prepožičiava svoju loďku Majstrovi Ježišovi. Poslúžila mu za učiteľskú katedru. Od­tiaľto Ježiš učil ľudí, ktorí tvorili základ Cirkvi. Na tejto loďke sa stal potom veľký div — na Ježišovo slovo ulo­vili nevídané množstvo rýb. Ježiš potom Petrovi povedal: — Peter, neboj sa! Odteraz budeš loviť ľudí! Kým budeš so mnou spojený, kým ma budeš poslúchať; vždy bude dobrý lov. Nezáleží tak ani na počasí, na ročnej dobe, na prajných podmienkach. Hlavné je — nestratiť so mnou kontakt a robiť nie podľa svojej, ale podľa mojej, podľa Otcovej vôle! Tebe zverím všetkých svojich ľudí.

Takisto stojí za uváženie iný výjav na damašskej ceste: prenasledovateľ Šavol z Tarzu, zrazený Ježišovým bleskom, spadol z koňa. Zmôže sa len na rozhodujúcu otázku:

—      Pane, čo si žiadaš, aby som robil?

Pán mu dá podobnú lekciu ako Petrovi: — Poslúchaj! Maj kontakt so mnou a s mojimi zástupcami! Choď do mesta! Tam sa ti povie, čo máš robiť!

Annaniášovi, ktorý mal pokrstiť Pavla, Pán povedal:

—      On mi je vyvolenou nádobou, aby zaniesol moje meno k pohanom a pred kráľov a k synom izraelským! Ja mu totižto ukážem, koľko mu treba trpieť pre moje meno (Sk 9,15-16).

Tieto udalosti by mali dnes povedať niečo i nám: dnes, keď si pripomíname zasvätenie bazilík ku ich cti.

Svätopeterský chrám, kde odpočíva Peter — rybár zá­zračného rybolovu, priťahuje pútnikov, ľudí z celého sveta. Ježišov prísľub od Genezaretského jazera dosahuje dnes svoje splnenie. Zhromažďuje sa tu nevídané množstvo duší z celého sveta. Tento chrám je vskutku ekumenický, sve­tový. Všetci sa tu cítia v objatí Kristovej siete — v objatí Cirkvi!

O chráme svätého Pavla môžeme povedať, že vydáva svedectvo o vrcholnom úkone utrpenia a smrti apoštola za Krista. Pavol sám povedal o sebe:

— S Kristom som ukrižovaný a nežijem už ja, ale žije vo mne Kristus!

Tu žije Kristus ďalej v pútnikoch, tu sa ďalej nazerá, aký je človek mocný, keď sa ho zmocní sila Božia — Ježiš Kristus, a čo všetko možno dokázať v spojení s Bo­hom!

Na tento sviatok si môžeme posilniť božské čnosti: vieru, nádej a lásku!

Život Petra - rybára a život prenasledovateľa Šavla, ktorý sa stal Pavlom, posilňujú nám vieru:

Čo Ježiš Kristus začne, ak to duša poslúcha, to jedinečne dokončí.

Nádej:

Hoci by som bol len jednoduchý robotník, ak sa stanem poslušným žiakom evanjelia, môžem pritiahnuť k Bohu viac duší ako neviem ako vzdelaný kňaz bez Božej pomoci!

Láska:

Ak sa zamilujeme do Krista ako Peter a Pavol, nebude na svete moci, človeka, veci, ktorá by nás odlákala a odtrhla od jeho Božského Srdca, jeho Kráľovstva, jeho evanjelia!

Čo nám teda ešte treba? Čo sa od nás vyžaduje?

To, čo urobila Panna Mária: keď dostala Zvesť, že Syn Boží chce vstúpiť do jej života, sklonila hlavu a po­slušne povedala: Amen! Staň sa! Som slúžka Pánova!

Peter... Pavol... Mária, poslúchajú. Poslúchaj aj ty, a Kristus vykoná skrze teba veľké veci!

ROZHODNUTIE

Pomaly Otčenáš na vyprosenie ducha sv. apoštolov Petra a Pavla v Cirkvi. — Pomaly Magnifikat na poďakovanie za apoš­tolát sv. Petra a Pavla.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými