Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jób 42, 1-3. 5-6. 12-16, Lk 10, 17-24 

Dnešné texty ma inšpirujú k úvahe nad tým ako urobiť náš život šťastným.

Aby sa v ňom objavovalo čim viac takých happy endov ako skončila kniha Jób, a nakoniec aj v evanjeliu sa to objavuje.

Bol by som nenapraviteľným optimistom, skôr rojkom, keby som si myslel, že život je prechádzka „ružovou záhradou“. Ale... Počas predchádzajúce nedieľ i túto čítame List Filipanom. Radujte sa, radujte sa, radujte sa... takto ho môžeme charakterizovať. Deväťkrát sa v ňom objavuje sloveso radovať sa, štyrikrát nabádanie k radosti. Pritom ho Pavol píše z väzenia!

Radosť by mala byť znakom Kristových nasledovníkov. Odtiaľ pochádza dôvod mojej radosti v Pánovi. Katechizmus učí, že radosť, je ovocím lásky. V Liste Rimanom čítame: „Božie kráľovstvo... je spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom“. Bez radosti nemôžeme hovoriť o tom, že Božie kráľovstvo je medzi nami. Tento pocit by sa mal dostať do našich rodín, spoločenstiev a farnosti.

Aký je teda základ kresťanskej radosti? Po prvé, zanechať starosť o hmotné rozmery života. Nejde však o „bezstarostný život“. Nie je to ani nejaká technika na vytváranie radosti. Je to skôr kráčanie proti týmto „fabrikám na výrobu radosti“.

Ako na to? Najskôr mini-analýza. Čo badáme aj v našom prostredí? Veľkú nespokojnosť s politikmi, s obmedzeniami, s vlastnou rodinou, susedmi... skoro so všetkým. Badáme dokonca nespokojnosť so svojim stavom – ženatí (vydaté) sú nespokojní s manželkami, slobodní smútia, že sú sami, tí čo majú deti sa na ne sťažujú, bezdetní sa rúhajú, že deti nemajú, muži sa prerábajú na ženy a naopak...

Môže to prinášať radosť? Čo s tým? Riešenie je jednoduché. Treba si uvedomiť, že náš Stvoriteľ je našim Nebeským otcom a chce nám len a len dobro! Povolal nás k životu v ideálnom čase, do ideálneho prostredia pre nás. Potom nemáme čo riešiť.

Idealizujem? Nie, zreálňujem. Niekedy na Božie riadenie prídeme po dlhom trápení – ako Jób. Jób povedal Pánovi: „Ja viem, že ty môžeš všetko a tvoj zámer nemožno prekaziť. Kto môže bez toho, že by mal vedomosť, zastierať tvoje plány? – čítali sme dnes.

Aj nám hovorí Pán: Blahoslavené oči, ktoré vidia, čo vidíte vy. Lebo hovorím vám: Mnohí proroci a králi chceli vidieť, čo vidíte vy, ale nevideli, a počuť, čo vy počúvate, ale nepočuli.

Turzovka, 3.10.2020