Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Oz 14, 2-10, Mt 10, 16-23

Rodiča, zvlášť matka sa bojí o svoje deti.

Niekedy až úzkostlivo. Nechcú ich vystaviť nebezpečenstvu.

Pán Ježiš bol s apoštolmi tri roky. A naraz povedal svojim apoštolom: Hľa, posielam vás ako ovce medzi vlkov. Apoštoli neboli deti, ale aj tak...

Posiela ich medzi ľudí a pritom hovorí: Chráňte sa ľudí, lebo vás vydajú súdom, budú vás bičovať vo svojich synagógach a pre mňa vás budú vláčiť pred vladárov a kráľov, aby ste vydali svedectvo im aj pohanom.

A nebolo to len také strašenie. To sa splnilo a spĺňa doteraz. Koľko kresťanov denne zomiera pre jeho meno a evanjelium.

Apoštolov utešoval prísľub: Veru, hovorím vám: Nebudete hotoví s izraelskými mestami, kým nepríde Syn človeka. Prisľúb sa s plnil v jednom bode; nebudete hotoví s izraelskými mestami. Nie však v tom, že Ježiš príde a dá to „do poriadku“.

Takže je jasný časový interval predtým, kým príde Syn človeka“. A ten je už veľmi dlhý. Nenechal však apoštolov, ani nás bez podpory, nezabudol na nás! Ježišovi stúpenci nikdy nie sú sami. Budú sa môcť spoľahnúť na silu Ducha Svätého, ktorú poslal Otec, bez ohľadu na to, aké problémy nastanú. Čiastočne je to naznačené aj v dnešnom úryvku: Veď to už nie vy budete hovoriť, ale Duch vášho Otca bude hovoriť vo vás.

Keď Ježiš končil svoje pôsobenie na zemi, sľúbil nasledovníkom, že „budú šliapať po hadoch, a ak niečo smrtonosné vypijú, neuškodí im“.

V predpovedanom utrpení by sa mali spoliehať na Ducha Svätého, ktorý bude ich „obhajcom“ (jedno z biblických slov, ktoré sa používa na opis činnosti Ducha). Tu by sa mohlo uplatniť príslovie sv. Františka z Assisi: Vždy musíte kázať - ak je to vhodné aj slovami (!). Pripravenosť dať svoj život Ježišovi môže byť sama osebe „svedkom“, najlepšou kázňou.

Tí čo položili život za Ježiša sú dôkazom, že Duch v Cirkvi pôsobí. My to musíme jednoducho v dôvere skúsiť.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 10.7.2020