Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Oz 11, 1. 3-4. 8e-9, Mt 10, 7-15

Sledoval som hodnotnú reláciu o výchove.

Autori sa zhodli v jednom: Dieťa pre zdravý vývoj potrebuje oboch rodičov. Štatistikmi z rôznych krajín poukázali na to, že z neúplných rodín sa omnoho viac grupujú kriminálnici a závislaci.

Prečo? V neúplnej rodine chýba dieťaťu istota, prítomnosť otca a matky. Otec aj matka sa totiž vzájomne dopĺňajú pri formovaní intelektuálneho a citového života. Mužom pripisujeme viac racionalitu, ženám citovosť.

U tvrdého proroka Ozeáša však badáme v dnešnom úryvku princíp materskosti. Hovorí o tom ako Boh s materinskou nehou formoval starozákonný ľud a ako v súčasnosti sa k nemu s láskou stará. Čítame: Povrazmi láskavosti som ich priťahoval, lanami lásky; bol som im ako ten, čo dvíha dieťa k svojmu lícu, skláňal som sa k nemu a kŕmil som ho. Srdce sa vo mne obracia, rozhorieva sa vo mne súcit. Pekné, však! A ubezpečuje: Nebudem konať v zápale svojho hnevu, nezničím zase Efraim.

A Boh to plní. Poslal svojho Syna a ten posiela apoštolov. „Choďte a hlásajte: ‚Priblížilo sa nebeské kráľovstvo.‘

Turzovka, 9.7.2020