Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Oz 10, 1-3. 7-8. 12, Mt 10, 1-7

Labute sú známe tým, že žijú v dvojici celý život.

V jednej ZOO urobili s nimi experiment; mali nadbytok potravy, nič im nechýbalo. Labute úplne zmenili svoje správanie, prestali sedieť na vajciach, vyhľadávali si iných partnerov, stále sa chceli pariť - stali sa promiskuitné.

Nebadáme to aj v ľudskej spoločnosti? Vycítil to už prorok Ozeáš. Sťažuje si: Bujnou révou bol Izrael, čo rodí ovocie pre seba. Národ sa stal sebecký. Ďalej: Čím mal hojnejšiu úrodu, tým viac oltárov nastaval, čím bola jeho krajina bohatšia, tým honosnejšie modly zdobieval.

Prečo je to tak? Človek si miesto Boha robí "honosné modly". Neviem. Veď ak sa máme dobre, mali by sme byť Stvoriteľovi vďační. Skúsenosť nás učí, že je to to tak ako píše prorok. Pred rokom 1989 sme mali náročnejší život, aj keď mnohí tvrdia opak. Ale nebolo toľko potravín, oblečenia v odpadkoch, nemali sme toľko vymoženosti. Pritom nebolo toľko rozvodov, rodiny mali viac detí (teraz ich nahrádzajú rôzni „domáci miláčikovia“). Ľudová múdrosť to vyjadrila príslovím: Od dobroty nevedia čo by robili.

Ako na to? Poučiť sa z prorokovho života. Ozeáš pôsobil asi v rokoch 750-725 pred Kr., teda v časoch politického zmätku a nábožensko-mravného úpadku Izraelského kráľovstva. Čas, v ktorom Ozeáš účinkoval, bol z politického hľadiska obdobím, keď sa Asýria stala na Blízkom východe prvou veľmocou, rozšírila svoju nadvládu nad drobnými kráľovstvami Aramejčanov, nad mestami Fenície a Filištíncov a začala ohrozovať Izraelské kráľovstvo. Väčšia časť Ozeášových prorockých výrokov je výstrahou pred týmto asýrskym nebezpečenstvom, aby upozornil Izrael na vážnosť politickej a sociálnej situácie, ale najmä na potrebu opravdivého obrátenia. Izrael sa nedal na pokánie. Jeho zánik bol spečatený dobytím hlavného mesta Samárie r. 722/1 pred Kristom.

My máme šancu. Ježiš nám v evanjeliu povedal: Priblížilo sa nebeské kráľovstvo. Teda nie zánik. A evanjeliový verš nám spresnil ako sa pripraviť: Priblížilo sa Božie kráľovstvo; kajajte sa a verte evanjeliu. A je čo naprávať!

Makov, 8.7.2020