Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dan 13, 1-9. 15-17. 19-30. 33-62, Jn 8, 12-20

Nihil novi sub sole (nič nové pod slnkom), je výrok starožidovského filozofa ben Akibu.

Je dosť často citovaný. Z pozície zmien života nevyzerá pravdivo. Nie však z pohľadu na psychológiu a postoje človeka. Keď čítam pradávne žalmy, alebo múdroslovné spisy Starého zákona (a nielen tie), uvedomujem, že psychológia človeka, jeho postoje v rôznych životných udalostiach sú rovnaké – nič nové!

Zamyslime sa nad príbehom z prvého čítania o Zuzane. Neodohráva sa v obmenách v dnešnej dobe. Koľko falošných svedectiev, koľko skorumpovaných sudcov!

Rovnako vidíme aj v dnešnej dobe niečo podobné, čo sme počuli v evanjeliu. Kameňuje sa a obžalúvajú sa „tí druhí“. Teraz ani nie tak pre cudzoložstvo – to sa žiaľ považuje za samozrejmosť, ale pre iné veci. Vlada môže robiť čo chce, aj keby pracovala deň i noc, opozícia bude vždy odsudzovať. A je to aj naopak. A objavuje sa to na pracovisku i v rodinách.

Všetci pritom túžime, aby sa našli sudcovia typu Daniela, aby všetci počúvli Pánove slova: choď a už nehreš!“ Chceme aby nastala spravodlivosť a ľudia sa napravili. Čo v tom môžeme urobiť? Začať od seba!

Turzovka, Vršek, 30.3.2020