Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zach 2, 14-17, Mt 12, 46-50 

21. novembra roku 543 bol v Jeruzaleme posvätený nový chrám na počesť Panny Márie.

V tento deň slávime však, a to oveľa viac, i obetovanie Panny Márie Bohu, a to už od detstva. Ona bola a je živým chrámom Božím. Božím chrámom máme sa stávať aj my: aj osobne aj ako celá Cirkev.

PRIJMI, Ó, PANE!

Kráľovná všetkých svätých, najsvätejšia Panna, dávno pred novozákonnými svätými vyslovila offertórium -obetovanie, ktoré neskôr ako smernicu života zaznamená svätý Ignác na konci svojich Exercícií:

— Prijmi, ó, Pane, celú moju slobodu, moju pamäť, môj rozum a všetku moju vôľu. Čokoľvek mám a čím vládnem, ty si mi dal. Toto všetko ti vraciam a ponechá­vam riadeniu tvojej vôle, len svoju lásku a milosť mi daj, to mi stačí ako najväčšie bohatstvo...

Najsvätejšia Panna bola ešte dieťa — podľa tradície trojročná — keď ju svätí rodičia Joachim a Anna odviedli do chrámu, aby ju obetovali Pánovi. Bolo to zvykom u zbožných židov, že neobetovali len výkupné, ako to pred­pisoval Mojžiš, ale že svoje dieťa priviedli, aby bolo vycho­vávané pri chráme pre službu chrámu, teda pre Pána!

Joachim a Anna mali dieťa Máriu už v pokročilom veku. Božím osvietením vedeli, že toto dieťa, táto dcéruška má svoje miesto v pláne dejín spásy.

Pán im ju dal, pánovi ju vrátili.

A čo dcérka Mária?

Archanjel Gabriel nám neskôr prezradí, že bola «milostiplná!»

Ako taká, svoje obetovanie v chráme už v útlom veku s pomocou milosti chápala primerane uvedomelo. Oddala sa Pánovi srdcom i telom. Cirkevní otcovia oplývajú chválou o nej.

Svätý Epifán podľa cirkevnej tradície opisuje, ako sa duchom i telom rozvíjala pri chráme.

Svätý Ján Damaský hovorí, že bola obetovaná v chráme a ostala pri chráme preto, aby sa tu stala príbytkom všetkých čností, a tak sa pripravila na príbytok Najsvätejšieho.

Svätý Sofrónius ju nazýva «Milovaná záhradka Pánova.»

Svätý Bernard, keď o nej rozjíma, hovorí:

— Boh, ktorý dal, aby porodila Boha, urobil, aby sa prv v chráme zasvätila v čistote. Anjel bol poslaný k Panne, ktorá bola pannou podľa tela, podľa duše a prv podľa zasľúbenia.

Svätý Tomáš Akvinský píše o nej:

— Všetky čnosti ozdobovali Pannu Máriu: modlitba, pôst, rozjímanie, pracovitosť, obsluha pri chráme Božom; toto bolo jej životom.

Svätý Ambróz na ňu vzťahuje slová Veľpiesne:

— Celá krásna si, Mária, a poškvrny niet na tebe... Takúto krásnu a pripravenú dušu nájde neskôr Boží posol Gabriel a zvestuje jej narodenie Božieho Syna. Výchova v chráme a zasvätenie sa v čistote boli korunované pri zvestovaní.

Najsvätejšia Panna, za všetku mládež sveta ťa dnes pokorne prosím: Odpusť nám!

Odpusť, že už nevieme rozoznať svetlo od tmy, čisto­tu od poškvrnenia!

Dnes plakala pri mne matka pre svoje štyri dcéry: Predstavte si, že sa mi priznali, že nevidia nič zlého vo voľnej láske. Prečo by sa to malo zavrhovať. Voľná láska — podľa nich — je vraj niečo krásne! Prečo sa vôbec nad tým pozastavujem...

Povedzte, obrátila sa na mňa, ako je to možné, veď sme katolíci!

— Katolíci? — Opýtala som sa. — A kedy ste sa s dcérami naposledy spolu modlili?

— Kedy? Keď boli maličké!

— A potom?

— Predsa ako žiačky už som ich nemohla nútiť do mod­litby, a teraz už dospievajú, najmladšia má predsa už 14 ro­kov a najstaršia 22 rokov.

— A vedia sa modliť ruženec? — pýtala som sa.

— Neviem, či ich to naučil katechéta. Veď pred prvým svätým prijímaním chodili aj na náboženstvo.

— A potom?

— Potom som ich predsa nemohla už dávať na nábo­ženstvo, keď som chcela, aby mohli ďalej študovať. A škola ich aj tak nikam neodporúčala.

— A prečo?

— Pre slabý prospech. Ale ja si myslím, že im to vadil ten jeden rok náboženstva!

Najsvätejšia Panna! Nechcem ťa ďalej zarmucovať tým­to smutným dialógom!

Chcem ťa dnes skôr odprosiť za túto matku a za iné podobné. A potom tiež za kňaza a za zasvätenú dušu — a im podobných — ktorí sa mi priznali:

— Už sa mi nechce ani žiť!

Na otázku: «Prečo?», nasledovala spoveď o zlyhaní ich vernosti Pánovi. Tu mi bolo jasné:

Tieto duše prestali žiť svoje obetovanie, svoje zasväte­nie! Nastalo rozčarovanie a pád!

Panna, predstavila tvoju radosť z obetovania života, ktoré v útlom detstve začalo a pri Zvestovaní bolo korunované: — Nech sa mi stane podľa tvojho slova! Na Golgote bolo dokonané. Tu si podala obsah a plod svojho života — Ježiša Krista — nebeskému Otcovi ako Vykupiteľa za nás!

Nepoškvrnená Matka Ježišova, na záver ťa prosím, po­môž všetkým zasväteným dušiam žiť plne svoje obetovanie, žiť plne sľuby dané Pánovi.

Ujmi sa našej mládeže, vnukni im sväté túžby po krásnej čistote duše i tela. Daj im sily prekonať zmyselnosť a pristú­piť čistí pred oltár ku sviatosti manželstva alebo k sviatosti kňazstva a k zasväteniu!

Ujmi sa i našich rodičov, aby vedeli nasledovať tvojich svätých rodičov — Joachima a Annu — a dali pri výchove svojich dietok prednosť Bohu pred svetom a diablom. Vy­pros nám viac svätých rodičov. Amen

DNES ...

Veľmi pomaly a zbožne modlitbu sv. Ignáca: «Prijmi, ó Pane...» 

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými