Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 13, 26-33 , Jn 14, 1-6 

Prekvapila ma navigácia.

Zadal som číslo domu, obec a doviedla ma presne na miesto. Pritom to je novšia stavba, teda číslo na nej je mimo poradia a dom bol na poľnej ceste. Nie vždy však tak funguje. A čo by sme povedali o životných cestách?!

Pán Ježiš nás chce navigovať. Povedal: V dome môjho Otca je mnoho príbytkov... Keď odídem a pripravím vám miesto, zasa prídem a vezmem vás k sebe, aby ste aj vy boli tam, kde som ja. A cestu, kam idem, poznáte.“

Pán Ježiš má o našich vedomostiach o jeho sľúbenom mieste (pripravovanom príbytku) pridobrú mienku. Precenil apoštolov aj nás. Apoštoli, rovnako ako aj my, nemáme o príbytku, kde budeme s nim ani len hmlistú predstavu. Nečudo, že Tomáš (symbol skepticizmu) sa múdro ohlási: Pane, nevieme, kam ideš. Akože môžeme poznať cestu?! Skutočne, ako mohol poznať cestu, keď nevie kde ide Ježiš. Ani navigácia nám neodpovie ak nezadáme cieľ. Ježiš odpovedá: Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa. Sme z toho múdrejší? Snažíme sa niečo pochopiť.

Najskôr, aké to bude miesto? Skúsme sa upokojiť s tým, že budeme s Ježišom. Naznačujú to slová: vezmem vás k sebe. Teda bude to s Ježišom. Ak vieme trochu kto Pán Ježiš je a dôverujeme mu, mohlo by nám to stačiť. Bude to niečo veľké a úžasné, keď pre to miesto pre nás toľko vytrpel.

A cesta ta? Pomôže nám: Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa. Ja som si to pre seba pretlmočil: Nik nepríde k Otcovi, iba s ním.

Asi takto: Žiť pravdivo s Ježišom, podľa neho, znamená pre nás život a to stály, s nim. A to je tá najlepšia navigácia pre náš život.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 17.5.2019