Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ez 37, 21-28, Jn 11, 45-56 

Čudné protiklady!

Tak nejako by sa mohol definovať človek. Od príťažlivosti nahor (duch), po príťažlivosť nadol (telo), od túžby po jednote, po trhanie jednoty.

Toto jednoznačne zaznieva v dnešnom Božom slove.

Prorok konštatuje rozdelenie národa a zároveň hovorí o mesiášskych časoch, keď bude jednota:

- zhromaždím ich zovšadiaľ a privediem ich do vlastnej krajiny a urobím z nich jeden národ v krajine,

- Všetkým bude vládnuť jeden kráľ a už nebudú viac dva národy, ani sa nebudú deliť na dve kráľovstvá

- Môj služobník Dávid bude ich kráľom a všetci budú mať jedného pastiera

Evanjelium hovorí, že Mesiáš prišiel a predsa je rozdelenie:

- Mnohí z tých Židov, čo prišli k Márii a videli, čo urobil Ježiš, uverili v neho. No niektorí z nich odišli k farizejom a rozpovedali im, čo Ježiš urobil.

- A od toho dňa boli rozhodnutí, že ho zabijú.

Kedy bude vytúžená jednota? Ak sa ľud priblíži k Bohu.

- Vyslobodím ich zo všetkých neverností, ktorými sa prehrešili, očistím ich a budú mojím ľudom a ja budem ich Bohom

- Budem bývať s nimi, budem ich Bohom a oni budú mojím ľudom

- Zhromaždí Izraela ten, čo ho rozptýlil, bude ho strážiť ako pastier svoje stádo

Ľudia sa však nezjednotili ani v čase príchodu Mesiáša, hoci veľkňaz toho roka prorokoval, že Ježiš má zomrieť za národ, a nielen za národ, ale aj preto, aby zhromaždil vedno rozptýlené Božie deti.

Zjednotil Ježiš ľudstvo? To je úplne v takej pozícii ako človek – jednotlivec, ako som ho v úvode definoval. Veď ľudstvo tvoria jednotlivci. Chce sa zjednocovať, ale za ziskom, pod nadvládou skupiny „mocných“. Vidno to v Európe a ešte viac na Británii a jeho brexite. Čo chce?

Aké je pôsobenia Ježiša? Dokázal niečo s ľudstvom? Samozrejme, vytvoril Cirkev, zjednotil v nej ľudstvo. Prirodzene tých, ktorí chcú. A aj kresťania sa trieštia. Ježiš ponúka jednotu, spoločenstvo.

Aká bude budúcnosť? Tu môže predpovedať postrehom z dnešného evanjelia: Blízko bola židovská Veľká noc a mnohí z toho kraja vystupovali pred Veľkou nocou do Jeruzalema, aby sa očistili. Hľadali aj Ježiša. A ako stáli v chráme, navzájom si vraveli: „Čo myslíte? Príde na sviatky?“ Ježiš prišiel aj keď ho to stálo život. A stále prichádza, kráča dejinami. Zjednocuje tých, ktorí prichádzajú očisťovať sa. Čo myslíte? Príde aj zajtra a pozajtra? Samozrejme. Záleží od toho, koľkí ho prijmú. Od toho záleží jednota ľudstva a jeho budúcnosť!

 Turzovka, Dom sv. Jozefa, 13.4.2019