Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Filip sa narodil v Betsaide.

Najprv bol učeníkom Jána Krstiteľa, potom nasledoval Krista.

Jakub, Pánov bratanec a Alfejov syn, spravoval jeruzalemskú cirkev. Napísal list. Viedol prísny život a veľa Židov obrátil na vieru. Mučenícku korunu získal roku 62 

Prečítajte si niečo z traktátu kňaza Tertuliána o pôsobení apoštolov:

Kto je Kristus Ježiš, náš Pán, čím bol predtým, ako plnil Otcovu vôľu, aké príkazy dal človeku, to sám zvestoval, kým účinkoval na zemi, či už verejne ľudu, alebo v súkromí učeníkom, z ktorých si vybral najschopnejších dvanástich za učiteľov národov.

Keď potom po zmŕtvychvstaní odchádzal k Otcovi, prikázal ostatným jedenástim, lebo jeden z nich odpadol, aby šli a učili národy a krstili ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.

Apoštoli – tento názov ich označuje ako poslaných – si ihneď lósom pribrali dvanásteho, Mateja, namiesto Judáša na základe proroctva, ktoré je v Dávidovom žalme. Dostali prisľúbenú silu Ducha Svätého konať zázraky a hovoriť jazykmi a najprv v Judei dosvedčovali vieru v Ježiša Krista a zakladali cirkvi, a potom sa vydali do celého sveta a ohlasovali národom to isté – učenie tej istej viery.

A takisto v každom meste zakladali cirkvi, od ktorých potom preberali výhonky viery a semeno učenia ostatné cirkvi a preberajú deň čo deň, aby sa stali cirkvami. Takto sa aj o nich bude môcť povedať, že sú apoštolské ako dcéry apoštolských cirkví.

Každý rod treba hodnotiť podľa jeho pôvodu. Preto sú toľké a také veľké cirkvi tou jedinou, prvotnou Cirkvou, ktorú založili apoštoli, z ktorej pochádzajú všetky. Takto sú všetky prvotné a všetky apoštolské, lebo všetky sú jednou Cirkvou. Túto jednotu dokazuje to, že si vymieňajú znak pokoja, že sa oslovujú brat a sestra a preukazujú si pohostinnosť. A tieto prednosti nemajú základ v ničom inom ako v odovzdávaní toho istého tajomstva.

Čo hlásali apoštoli, čiže čo im zjavil Kristus, to netreba dokazovať ináč ako z tých cirkví, ktoré založili sami apoštoli tým, že ich vyučovali, ako sa hovorí, živým hlasom a neskôr listami.

Pán kedysi otvorene vravel: „Ešte veľa vám mám toho povedať, ale teraz by ste to nezniesli.“ No pridal: „Keď príde on, Duch pravdy, on vás uvedie do plnej pravdy.“ Tým ukazuje, že mali všetko vedieť tí, ktorým prisľúbil, že skrze Ducha pravdy dosiahnu „plnú pravdu“. A sľub aj splnil, veď Skutky apoštolov svedčia o zostúpení Ducha Svätého.

Modlime sa

Dobrotivý Bože, potešuješ nás výročným sviatkom apoštolov Filipa a Jakuba; na ich orodovanie daj nám účasť na utrpení a zmŕtvychvstaní tvojho Syna, aby sme ťa vo večnosti mohli vidieť z tváre do tváre. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.